Wielrennen Elite zonder contract

Ooit bijna prof, nu staat amusement voorop voor mechanica-leraar Lars Haverals: “Sommige leerlingen volgen mijn prestaties op de voet”

Lars Haverals in de kleuren van Borgonjon, de ploeg waar hij ook volgend seizoen aan de slag blijft.  ©  Kms

Waar zat Lars Haverals? Wegens een knieblessure was het in de wieleruitslagen drie weken lang tevergeefs speuren naar de naam van de eliterenner, maar intussen kwam de coureur uit Merchtem weer boven water. Woensdag sluit hij zijn seizoen af in Berlare.

Wim Redant

Haverals was zondag in het criterium van Schoonaarde getuige van de machtsgreep van het sterke S-Bikes-Doltcini, dat zijn dominantie bekroond zag met een overwinning van kopman Julien Van Den Brande.

“In een kopgroep van zeven renners had Van Den Brande twee ploegmaats mee”, zegt Haverals. “Ik heb nog enkele keren geprobeerd om zelf de oversteek te maken, maar S-Bikes controleerde ook in de achtervolging. In de sprint zat ik te ver om een mooie ereplaats te versieren, maar je hoort me niet mopperen over mijn zeventiende plaats. Ik ben tevreden dat ik opnieuw een prijs kon rijden nadat ik drie weken aan de kant stond met een knieblessure. Ik kampte met een ontsteking aan de knie, die mogelijk te wijten was aan overbelasting. Intussen is alle ellende van de baan. Woensdag rij ik nog de Memorial Fred De Bruyne in Berlare. Nadien volgt een rustpauze, waarna de voorbereiding start op het nieuwe seizoen. Ook volgend jaar blijf ik actief voor Borgonjon.”

Haverals gold destijds als een grote belofte, maar de jonge papa van twee kon de poort naar het profbestaan uiteindelijk niet openbreken. “Ik ben fier op wat ik gerealiseerd heb. Ik meen dat ik het maximum uit mijn carrière gehaald heb. Ik trapte als belofte nooit de waardes die Remco Evenepoel als junior al trapte. In die optiek kan ik ermee leven dat mijn provinciale titels de hoogtepunten waren van mijn loopbaan. Persoonlijk zet ik de overwinning in mijn thuiskoers in Londerzeel trouwens nog een stapje hoger. Voor eigen volk koersen voelde altijd speciaal aan. Het geeft me nog steeds kippenvel als ik de mensen aan de kant van de weg mijn naam hoor roepen. Eigenlijk hoef ik als renner geen hokjes meer af te vinken, al zou nog eens winnen wel formidabel zijn.”

Lotte Kopecky

Ondertussen amuseert Haverals zich ook kostelijk als leraar. “Ik geef mechanica aan de derde graad in het atheneum in Willebroek. Sommige leerlingen volgen mijn prestaties op de voet. De combinatie werk-koers is best druk, met daarbij ook nog eens de zorg voor mijn driejarig zoontje Fil en dochtertje Lua, die pas zes maanden is. Gelukkig neemt mijn vrouw Ulrike veel werk op de schouders. Ze steunt me volop in mijn hobby en vergezelt me tijdens de weekends steevast naar de wedstrijden.”

Haverals stamt ook zelf uit een echte koersfamilie. “Ik trad in de voetsporen van mijn oudere broers Tim en Bjorn, die intussen wel allebei gestopt zijn. Tim is wel nog steeds actief in het peloton als mecanicien bij SD Worx, het team van Lotte Kopecky.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten