Ministers zitten pas morgen opnieuw samen over de Vlaamse begroting

 ©  BELGA

Er wordt maandag niet meer onderhandeld over de Vlaamse begroting. Dat is te horen in de entourage van de N-VA-ministers. CD&V is erg teleurgesteld door het laatste aanbod dat N-VA en Open VLD maandagochtend deden over het groeipakket. Daarin werd nog steeds te veel gefocust op de sociale toeslagen, vinden de christendemocraten.

Bron: BELGA

Minister-president Jan Jambon (N-VA) gaf maandag een kort statement in het parlement, waarin hij duidelijk maakte dat er na 24 uur onderhandelen geen akkoord uit de bus is gekomen. Pas dinsdag schuiven de ministers weer rond de tafel voor een nieuwe ronde.

Bij CD&V wordt zeer onderkoeld gereageerd op het finale voorstel van N-VA en Open VLD. Daarin zou de indexering van het basisbedrag van het groeipakket niet boven 2 procent uitkomen, terwijl CD&V oorspronkelijk een koppeling met de gezondheidsindex vroeg. In het CD&V-voorstel zou het bedrag zelfs meerdere keren per jaar kunnen stijgen, telkens de spilindex wordt overschreden.

LEES OOK. Historische afgang: midden in energiecrisis haalt Jambon Septemberverklaring niet

De andere partijen blijven het budget echter voornamelijk toespitsen op de sociale toeslagen en dat is niet naar de zin van CD&V. “Want het is crisis voor iedereen”, valt maandag te horen.

Bij de twee andere partijen heerst wrevel over de onderhandelingsstrategie van de christendemocraten. Voorzitter Sammy Mahdi heeft afgelopen nacht enorm op de gesprekken gewogen en gaf zijn twee ministers weinig marge. In het parlement wordt maandag hier en daar de vraag gesteld of CD&V nog wel in de regering wil blijven. N-VA en Open VLD hopen dat viceminister-president Hilde Crevits dinsdag weer aan tafel kan schuiven.

Verschillende bronnen melden ondertussen dat het Vlaams Parlement ten laatste donderdag om 14.00 uur samenkomt voor de uitgestelde Septemberverklaring. Als de onderhandelingen binnen de regering-Jambon sneller zouden landen, is woensdag ook een optie, maar die kans lijkt klein. Het plenaire debat over de Septemberverklaring en de stemming zouden dan zaterdag om 14 uur plaatsvinden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten