Roeien Dubbelvier seniores mannen WK 2022 in Racice

Ruben Claeys: “Zege in de C-finale was de bekroning van een unieke teamprestatie”

De dubbelvier met rechts Tim Brys en uiterst links Ruben Claeys. ©   rr

Gent -

De Belgische dubbelvier, met in die boot de twee Gentse roeiers Tim Brys en Ruben Claeys, sloten hun WK 2022 in Racice zegevierend af. Het viertal won de C-finale en staat daarmee dertiende op de wereldranglijst. Brys en Claeys vertrokken naar het evenement met de ambitie om resultaat te zien van het maandenlang keihard oefenen. Beide Oost-Vlamingen keerden zondag na die zege in hun laatste WK-race met een voldaan gevoel naar Gent terug.

William Defraigne

Ruben Claeys gaf zonder aarzelen toe dat het WK niet was begonnen zoals hij en zijn teamgenoten het hadden gehoopt.

“In onze eerste race moesten we het opnemen tegen te sterke tegenstrevers, waaronder de Polen die zich enkele dagen later tot wereldkampioen zouden kronen”, vertelt Ruben Claeys. “We lagen vrij snel achterop en verzeilden daardoor in woelig water. We finishten vijfde met de veertiende besttijd op zeventien teams. Uiteraard rezen er dan twijfels en was er de vrees dat daarmee de toon van dit WK was gezet. Gelukkig hebben we ons als een hecht blok herpakt. We kwamen fel gemotiveerd en gefocust op een rechtzetting aan de start van de herkansing en pakten toen uit met onze beste race ooit. Toch kregen we geen loon naar werken, want we finishten vierde op amper drie tienden van een seconde na de Litouwers, die zevende werden op het EK en tiende op de Olympische Spelen. De Litouwers snoepten ons zo het ticket voor de halve finale af. We zaten dus niet bij de top twaalf, maar moesten in de C-finale aan de slag. Bovendien bleken we amper drie seconden trager dan het snelste team, waarmee we voor het eerst aangaven dat we op mondiaal vlak in de subtop thuishoren.”

De ontgoocheling over het missen van die halve finale kwam bij de Belgische delegatie hard aan. “Na vierentwintig uur balen beseften we dat we uit die ontgoocheling vooral de motivatie moesten puren om dit WK af te ronden met een opvallende prestatie in de C-finale.” Slagroeier Tim Brys voelde in de eerste meters van die race meteen aan dat zijn teamgenoten nu wel met de nodige agressie de strijd durfden aan te gaan met de Tsjechen, die hen in de vorige races voorafgingen. “We roeiden hen murw en eens zover doken de Amerikanen in de slotmeters verrassend sterk op. Opnieuw reageerden we als een homogeen blok. We konden geen beter afsluiter voor dit WK bedenken dan die zege en vooral dan die unieke teamprestatie.”

Ook de wedstrijdcommentatoren van World Rowing en verschillende buitenlandse topcoaches staken hun bewondering niet onder stoelen of banken en voorspelden de Belgische dubbelvier met het oog op de Spelen van 2024 een veelbelovende toekomst.

“Voor het eerst voelden we in die C-finale goed aan dat er met deze ploeg veel mogelijk wordt. Tenslotte zitten we nu nog maar vijf maanden samen. We hebben dus nog wel een grote progressiemarge”, stelt Claeys hoopvol vast. “Op het WK 2023 krijgen de snelste zeven teams een ticket voor de Olympische Spelen toegestopt. We bleken zaterdag minder dan vier seconden trager dan de Oekraïners, die zevende finishen. Die kloof wegwerken, kan absoluut, vooral als we heel de winterperiode onder optimale omstandigheden het seizoen 2023 kunnen voorbereiden.”

Ruben Claeys sluit zijn evaluatie van dit WK en de vooruitblik naar volgende seizoen af met een ode aan zijn team- en stadsgenoot Tim Brys. “Tim was van in de eerste minuut de man die voluit geloofde in dit project. Hij won medailles op WK en EK en werd vijfde in de olympische finale. Toch aarzelde het boegbeeld van KR Club Gent geen moment om van voren af te beginnen en dit met drie zwaargewicht skiffeurs die minder snel waren dan hij en zeker niet over dezelfde internationale bagage beschikten. Uiteraard kenden we mindere dagen en tegenvallende resultaten, maar hij liet ons geen seconde los. Kortom, met zo’n kapitein en slagroeier zullen we in de volgende seizoenen nog veel stormen trotseren”, voorspelt de toproeier van KR Sport Gent.

e Extra

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent