Maanraket vanwege orkaan terug naar assemblagegebouw

 ©  AP

Vanwege een stormwaarschuwing zal op Cape Canaveral in Florida de Maanraket SLS naar het enorme assemblagebouw (VAB) terugkeren, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA maandag bekendgemaakt.

Bron: BELGA

Zaterdag werd de voor dinsdag voorziene derde lanceerpoging afgeblazen. Maandag besliste de NASA, eveneens uit voorzorg voor de orkaan Ian, het gevaarte naar de 6 kilometer verder gelegen VAB terug te brengen. 

Die tien uur durende operatie start dinsdag om 05.00 uur Belgische tijd.

De eerste SLS zal aldus verder uitstel oplopen. Technische problemen voorkwamen deze maand al twee lanceerpogingen. Eerst lukte het niet om een van de vier motoren van de eerste trap op de juiste temperatuur te krijgen. In de aanloop naar de tweede poging ontdekte NASA een lek toen de brandstoftank werd gevuld met vloeibare waterstof. Het bleek niet mogelijk het probleem op tijd op te lossen.

Het huidige lanceervenster sluit op 4 oktober. Lukt dit niet, dan is pas tussen 17 en 23 oktober een start mogelijk.

In het kader van het nieuwe Amerikaanse Maanprogramma Artemis moet de SLS de bij wijze van test en onbemande Orion-capsue naar de Maan slingeren.

De orkaan bevindt zich nu nog tussen Jamaica, Cuba en Mexico. Ian bereikt waarschijnlijk op dinsdag de zuidpunt van Florida. In de loop van woensdag zou de orkaan bij het Kennedy Space Center, de historische ruimtebasis bij Cape Canaveral, moeten aankomen.

Voor Artemis is de krachtigste raket ooit gebouwd, het Space Launch System (SLS).

Aangeboden door onze partners