Plots zwemt er een zeehond in de Leie: “Laat het beestje vooral met rust, het kan bijten”

© TVO

Gent -

In de buurt van de Coupure en de Bijloke is maandagmiddag een zeehond opgedoken. Het beestje verkeert volgens de brandweer in goede gezondheid, maar aan nieuwsgierigen wordt gevraagd om afstand te bewaren. “Als het dier zich bedreigd voelt, kan het bijten met zijn scherpe tanden”, klinkt het.

Simon Dekaezemaker en Laura Moens

In de buurt van de Bijloke en de Lindenlei zwom maandagmiddag plots een zeehond voorbij in de Leie. Een opvallend tafereel dat voor veel bekijks zorgde bij toevallige passanten. Al is het niet héél uitzonderlijk. “De jongste jaren kregen we al vijf à zes meldingen van een zeehond in de regio Gent”, zegt eerste sergeant Nico De Craene van Brandweerzone Centrum. “Tweemaal hebben we een dier moeten redden. De reden waarom zeehonden vaker opduiken, is waarschijnlijk de verbeterde waterkwaliteit.”

Volgens de brandweer is deze zeehond vermoedelijk dezelfde als degene die in de buurt van Eeklo was opgedoken. “Via een zijarm van de Leie is het beestje waarschijnlijk hierheen gezwommen”, zegt De Craene.

Scherpe tanden

De brandweer heeft wel een belangrijke waarschuwing. “Het ziet er een lief dier uit, maar we vragen mensen om de zeehond met rust te laten. Benader hem niet. Als hij zich bedreigd voelt, kan hij namelijk bijten. De dieren hebben zeer scherpe tanden om vis te kunnen vangen.”

Zowel de brandweer als Sea Life werd ondertussen verwittigd. Voorlopig laten ze de zeehond rustig zwemmen. “Het beestje lijkt in goede gezondheid te zijn”, gaat De Craene verder. “We zullen de situatie opvolgen. Vermoedelijk zwemt het dier gewoon terug naar van waar het kwam.”

“Als de zeehond de Gentse binnenstad binnen zou zwemmen, zullen we wel moeten ingrijpen. Daarvoor moet het dier wel op het droge komen, want in het water kunnen we heel moeilijk vangen.”

Wie de zeehond spot, mag altijd video of foto’s sturen naar de brandweer of Sea Life. Zo kunnen hun medewerkers de toestand van de zeehond opvolgen en ingrijpen wanneer het nodig zou zijn. Sea Life is telefonisch te bereiken via het nummer 0477-34.58.90.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten