Vermoorde ex-premier Shinzo Abe krijgt staatsbegrafenis (maar daar is niet iedereen in Japan over te spreken)

 ©  via REUTERS

De in juli vermoorde voormalige Japanse premier Shinzo Abe krijgt dinsdag een staatsbegrafenis. Daarvoor zijn 4.300 gasten bijeen in de sportarena Nippon Budokan. Shinzo Abe werd 67 jaar oud. Hij werd kort na zijn dood gecremeerd en er was al een boeddhistische plechtigheid. Zijn weduwe Akie heeft dinsdag de urn met de as van Abe de arena binnengedragen terwijl er saluutschoten klonken.

jvhBron: BELGA

Een staatsbegrafenis wordt in Japan vrijwel uitsluitend georganiseerd voor leden van de keizerlijke familie. Het komt vrijwel nooit voor dat dit voor een politicus gebeurt. Voor de plechtigheid van dinsdag zijn zeker twintigduizend politieagenten in de weer.

Abe was de langst regerende premier van het land, en gold als een groot staatsman die Japan stabiliteit en internationaal aanzien gaf. Hij was echter ook verwikkeld in schandalen, en veel Japanners vinden de plechtigheid te veel eer en weggegooid geld.

De gearresteerde moordenaar zou uit wraak hebben gehandeld, omdat Abe in verbinding zou hebben gestaan met een sekte die zijn moeder ruïneerde.

Weduwe Akie Abe (centraal) ©  via REUTERS

 ©  via REUTERS

 ©  EPA-EFE

 ©  AP

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris (centraal) ©  AP

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

De Japanse premier Fumio Kishida ©  via REUTERS

 ©  AFP

 ©  AFP

Veel Japanners vinden een staatsbegrafenis te veel eer voor Abe. ©  AFP

Aangeboden door onze partners