Voetbal 4de provinciale A KV Koksijde Oostduinkerke

Verrijzenis aan de Westkust: gepensioneerde Karel Ternier (37) wil in Koksijde glorietijden doen herleven en trekt voetbalschoenen weer aan: “Uit liefde voor deze club”

Karel Ternier wil nu weer schitteren in het shirt van KV Koksijde Oostduinkerke, maar deed dat in het verleden al bij KVV Coxyde, onder meer in 2015 in de bekermatch tegen het Standard van Adrien Trebel. © Marnix Goemaere, Belga

Koksijde -

Pasen is nog veraf, maar toch vierden ze aan de Westkust al een verrijzenis. Karel Ternier (37) is immers opnieuw voetballer. De Koksijdse legende stond symbool voor de opmars van KVV Coxyde, die zelfs leidde tot de toenmalige tweede klasse. Ternier keert nu terug uit zijn voetbalpensioen en trekt de schoenen weer aan bij fusieploeg KV Koksijde Oostduinkerke in vierde provinciale A.

Amaury Verdruye

Van een verrassing gesproken. Na één week meetrainen zat Karel Ternier, een begrip in het West-Vlaamse voetbal, meteen in de kern voor de wedstrijd tegen Houthulst B. KVKO won met 1-0 en Ternier mocht een halfuur invallen. “Ik kon het voetbal maar niet loslaten. Het is uit liefde voor het spelletje en uit liefde voor de club dat ik herbegon”, vertelt Ternier, die in de jeugd voor Club Brugge speelde en nadien het mooie weer maakte bij KVV Coxyde, KSV Diksmuide, KVK Westhoek en KSV Nieuwpoort. “Ik heb het gevoel dat ik de ploeg wel nog iets extra’s kan bieden. Ik onderhield goede contacten met de mensen van de club en twee weken geleden besloot ik om opnieuw te gaan voetballen.”

Een van de drijvende krachten achter deze spraakmakende transfer is huidig KVKO-coach Marc Dawyndt. “Ik kwam Karel geregeld tegen op tennistoernooitjes. Elke keer opnieuw vroeg ik hem of hij geen zin had om zijn schoenen weer aan te trekken. Twee weken geleden kwam hij kijken naar KVKO-Nieuwpoort en toen is de vonk overgeslagen. Ik heb hem na afloop opnieuw proberen te overtuigen, ditmaal met succes. Afgelopen week trainde hij al mee.”

Ternier speelt nog steeds zaalvoetbal en is zijn balgevoel nog niet kwijt. “Nee, zeker niet. Ik mis misschien nog wat matchritme, maar conditioneel ben ik nog vrij goed. Naast het zaalvoetbal en de tennistoernooien met vrienden ga ik af en toe ook lopen en fietsen”, aldus de kinesist in een revalidatiehuis.

Promotie

Karel Ternier blikt nog steeds met plezier terug op de tijd van toen. Samen met coach Hugo Vandenheede bracht hij Coxyde naar ongekende hoogten, met de bekermatch tegen Standard als hoogtepunt. Het werd nog 2-3 in de slotfase, Ternier zette een penalty om. “Dat is met voorsprong mijn mooiste tijd. Mijn hart ligt in Koksijde en dat is ook de reden waarom ik ben teruggekomen. Het deed pijn om te zien hoe de club naar de afgrond gleed, maar ik ben blij dat er nu opnieuw wordt gebouwd aan de toekomst. Deze ploeg, met dit stadion, hoort zeker niet thuis in vierde provinciale. Het nieuwe bestuur trekt nu voluit de kaart van de jeugd en ik hoop dat ik die jonge mannen nog iets kan bijbrengen. We kennen ons doel: KVKO wil promoveren. Daar moeten we dan ook alles voor doen.”

Ook coach Dawyndt rekent op de ervaring van Ternier om de promotie te bewerkstelligen. “Ik zie hem als een aanwinst op en naast het veld. Het is een voorbeeld voor iedereen. Voor sommige spelers is hij zelfs een idool. Dat ze nu met hem mogen samenspelen, kan alleen maar positief zijn. Ik hoop dat we hier samen nog mooie tijden mogen beleven.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten