Renovatie van 11 jaar, maar na één weekend staan witte vloeren en muren van KMSKA al vol zwarte strepen
Daags na het triomfantelijke openingsweekend van het KMSKA circuleren er beelden van de nieuwbouw van het museum dat duidelijk niet ongeschonden uit de strijd is gekomen. De witte vloeren en muren staan vol zwarte vegen en strepen.
Schrijver Leo Pleysier wist het al toen hij in 1989 zijn bestseller schreef, Wit is altijd schoon, maar helaas zijn blanke vloeren en muren ook snel vuil. Daar kan ook het vernieuwde KMSKA van meespreken. Bij ons museumbezoek zaterdag sprong het al in het oog dat op de witte hoogglans vloer in de nieuwe zalen tegen de avond zwarte vegen zaten.
Toch lag de vloer van diezelfde museumzalen er op zondagochtend tegen de komst van de eerste bezoekers weer spic en span bij. De poetsploeg was ’s nachts al langs geweest. Een industriële poetsmachine, aangevuld met een speciale ‘gomtechniek’ bracht soelaas.
“Optimaliseren”
Toch doken maandagochtend foto’s op van fel besmeurde muren en vloeren in de nieuwe zalen van het KMSKA. Het weekend daarvoor was het museum na een renovatie van elf jaar weer opengegaan. Zowel op zaterdag, als op zondag hadden toen telkens 7.500 mensen het museum bezocht.
“Het maximumaantal om op een degelijke manier van een museumbezoek te kunnen genieten”, deelde KMSKA-directrice Carmen Willems toen mee. “Hadden we gewild, we hadden nog veel meer tickets kunnen verkopen.” Op vragen rond de besmeurde infrastructuur wenste het museum maandag niet in te gaan: “Op vlak van facility zijn we nog een aantal zaken aan het optimaliseren.” (Lees verder onder de foto)
Als veel mensen met zwarte zolen over een witte vloer lopen, dan moet je de vegen erbij nemen. — © JVDP
Contrast
Voor het Rotterdamse KAAN Architecten, dat instond voor de restauratie en renovatie van het KMSKA, geeft Valentina Bencic aan dat de keuze voor witte vloeren en muren in het moderne museumgedeelte bewust werd gemaakt. “We wilden het contrast tussen het oude en nieuwe compartiment zo scherp mogelijk stellen”, klinkt het.
“Het klassieke gedeelte van het museum, waar de oude kunst hangt, voelt met zijn matte kleuren en natuurlijke materialen heel aards. Het nieuwe gedeelte met zijn moderne kunst is bewust ontdaan van alle kleur. Het wit van de muren, vloer en plafond voelt ‘zen’ aan, alsof de ruimtes los van de werkelijkheid staan. De reflectie van de witte hoogglans vloeren versterkt dat gevoel.”
Vloeren uit laboratoria
Navraag bij aannemers leert dat bij hoogglans- of gietvloeren de gebruiker geen compromissen moet sluiten rond de kwaliteit of eigenschappen van de vloer. Bart Appeltans, interieurarchitect bij het populaire woonprogramma Blind Gekocht, sluit zich daarbij aan. “Ik heb de bewuste vloer in het KMSKA nog niet gezien en ken ook het exacte materiaal niet, maar het is natuurlijk wel zo dat je op een effen witte vloer, of die nu glanst of mat is, het vlugst vuil ziet.”
“Gietvloeren hebben wel de eigenschap dat ze makkelijk te onderhouden zijn. Ze werden in de woningbouw geïntroduceerd via de wereld van de laboratoria. Vloeren moeten daar zeer hygiënisch zijn en snel en goed gekuist kunnen worden. Gietvloeren zijn zeker ook geschikt voor zwaar en langdurig gebruik, ze kunnen tegen een stootje. Maar als er over zo’n witte vloer veel mensen met zwarte zolen lopen, dan moet je de vegen erbij nemen.” (Lees verder onder de foto)
© JVDP
Muren witten
Wat de besmeurde muren betreft, kan men alleen hopen dat er in het KMSKA afwasbare verf is gebruikt, zegt een anonieme bron uit de galeriewereld. “Zeker na een populaire tentoonstelling zijn vuile muren geen uitzondering. In musea en galeries worden de muren gedurig gewit of bijgekleurd. Na tijdelijke tentoonstellingen en wisselende bruiklenen is dat vaste prik.”
Los daarvan rest de vraag of er het afgelopen weekend niet teveel bezoekers ineens in het museum vertoefden? De toeloop in sommige zalen leek bij momenten zo groot, dat je als suppoost, hoe goed opgeleid ook, weerloos staat. Veel vragen om toch eens over na te denken bij het KMSKA. Zeker omdat op 20 november ook de negende Urban Trail zich een weg door de catacomben en de achterste zaal van het museum baant. Bij de vorige editie was die wedstrijd goed voor achtduizend lopers. Dat zijn veel vuile voeten om weg te boenen.
© rr
Lees ook
Schrijfster Saskia De Coster sluit zich maand op in het KMSKA
Van Kuyken tot Rubens: amateurkunstenaars exposeren naast grootmeesters in KMSKA
Heropening KMSKA zorgt voor recordaantal bezoekers, “en één op de vijf bezoekers is jonger dan 26 jaar”
Veilinghuis Bernaerts verkoopt originele plannen van net heropend KMSKA
Video
Hoofdpunten
Tachtiger die in verdachte omstandigheden overleed, leefde tussen geiten: “Ze leefden er in hun eigen mest”
Vrouw die haar man doodde in Kuurne, is overleden in psychiatrisch ziekenhuis
Tanken wordt peperduur en dat zorgt voor recordaantal sjoemelaars onder bestuurders
Tiktokker Aaron De Groeve maakt intrede in ‘Thuis’
HET PUNT VAN VAN IMPE. “N-VA heeft een nieuw vijandbeeld gecreëerd. Alles waar ze tegen zijn, is woke”
Beste van Plus
Vrouw van dementerende Bruce Willis deelt emotionele video: “Herinneringen levend houden voor zij die het niet meer kunnen”
Vrouw (34) kreeg een kind met cipier: “Het is gemakkelijk om een relatie te hebben in de gevangenis”
Millie Bobby Brown wijst aanbieding van 11 miljoen euro voor ‘Stranger things’-spinoff af: “Klaar om afscheid te nemen van dit hoofdstuk van mijn leven”
Peuter in loopwagentje dreigt van trap te vallen, maar dat is buiten buurvrouw gerekend