Persoonlijke gegevens van bijna tien miljoen Australiërs gelekt na hack bij telecomoperator, regering “uiterst bezorgd”

 ©  REUTERS

De Australische regering is “uiterst bezorgd” over de openbaarmaking van persoonlijke gegevens van bijna tien miljoen Australische abonnees van de op één na grootste telecomoperator van het land. Dat heeft de regering dinsdag te kennen gegeven. Vorige week kwam een gigantische hack van persoonsgegevens aan het licht.

jvhBron: BELGA

Tot 9,8 miljoen klanten van telecomoperator Optus, of ruim een op de drie Australiërs, zouden door de hack getroffen kunnen zijn. Het gaat om een van de grootste aanvallen ooit in Australië. Minister van Binnenlandse Zaken Clare O’Neil zegt bijzonder verontrust te zijn dat gestolen persoonlijke gegevens, inclusief Medicare-nummers, openbaar gemaakt zijn.

De persoon die achter de hack zou zitten zou maandag de persoonsgegevens van ruim 10.000 mensen verspreid hebben. De dader wil nu van de telecomoperator een miljoen dollar, zoniet zullen steeds meer gegevens verspreid worden, klinkt het.

Volgens Optus, dat zijn zetel heeft in Singapore, betreffen de gestolen gegevens de namen van klanten, hun geboortedatum, telefoonnummer, adres, en sommige paspoort- en rijbewijsnummers. Volgens journalist Jeremy Kirk, gespecialiseerd in cyberveiligheid, zaten onder de maandag gepubliceerde gegevens ook Medicare-nummers.

Minister O’Neil benadrukt dat consumenten het recht hebben om precies te weten welke persoonlijke gegevens gelekt zijn. Ze uitte kritiek op Optus omdat het bedrijf zijn klanten niet beter beschermd heeft.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten