Waarom je tuin ondanks het natte weer tóch dorre plekken heeft (en hoe je er iets aan kan doen)
Dorre plekken in je gazon ondanks het natte weer? Dan heb je mogelijk last van engerlingen, die momenteel opduiken in heel wat tuinen. “De larven van de junikever knagen aan de graswortels”, zegt entomoloog Peter Berx. De vraag naar bestrijdingsmiddelen in de tuincentra is groot.
Zo bruin de meeste tuinen deze zomer waren door de droogte, zo groen zijn ze nu door de natte september. Al merken heel wat bewoners toch nog grote dorre plekken op. Mogelijke oorzaak? Engerlingen: de dikke witte larven van de junikever. “De junikever komt in golven: sommige jaren zijn er veel, andere jaren minder”, zegt insectenkenner Peter Berx.
“Het weer heeft daar iets mee te maken: als het warm is, zijn insecten erg actief. Ze vliegen rond en paren meer, waardoor je meer larven krijgt. Die engerlingen knagen aan de wortels van gras, waardoor het gras verdort. Vaak kan je bijna letterlijk stukken uit je gazon opnemen. Als je gazon bruin is, valt dat niet zo op. Als het weer begint te regenen, je gras groener wordt en toch stukken dor blijven, dan zie je het plots. Vogels trekken het gazon open om aan die larven te geraken. Wat er nog van je gras rest, gaat zo helemaal naar de knoppen.”
Wortels
Producten tegen engerlingen gaan momenteel vlot over de toonbank bij de tuincentra. “We krijgen veel vragen over het bestrijden van engerlingen”, zegt Steven Weckx van Floralux in Ham. “Hoe warmer de bodemtemperatuur, hoe hoger het beestje zit: dan gaat het van de graswortels eten. Vooral de laatste jaren krijgen we veel vragen. Gazons hebben door de droge zomer veel meer stress gehad. Ze zijn gevoeliger en worden rapper aangetast.” (Lees verder onder de foto)
Biologische aaltjes tegen engerlingen. — © Raymond Lemmens
Ook bij Horta in Lanaken is de vraag groot. “We merken dat de verkoop de laatste weken hoger is dan anders”, zegt tuinspecialist Bart Adons. “Door de droge zomer was het gras overal dor. Nu het veel geregend heeft en mensen zien dat het gras toch niet terugkomt, moet er een ander probleem zijn. Momenteel is het de beste periode om de engerlingen te bestrijden. Helaas is het niet van vandaag op morgen opgelost.”
Geen chemische producten
Chemische producten om engerlingen te bestrijden zijn uit de handel gehaald. “Chemische producten zijn bijzonder giftig”, zegt Peter Berx. “Het is zeer onverstandig om die producten te gebruiken als je kinderen of huisdieren hebt. Aaltjes zijn goede biologische alternatieven. Dat zijn microscopisch kleine wormpjes die in de larves dringen en ze doodmaken.”
“Aaltjes kruipen in een engerling en gaan ervan eten”, legt Weckx van Floralux uit. “Aaltjes hebben water nodig om zich van engerling naar engerling te verplaatsen. Nu regent het en is de bodem nog redelijk warm, dus als je ze nog wil bestrijden moet het nu. Als het frisser wordt, kruipen ze dieper in de grond. Als je het correct doet, kan je ze goed behandelen. Aaltjes doe je in 10 liter water en verdeel je over het gras. Je moet de behandeling ook herhalen. Je kan ze nu bestrijden, in oktober nieuw gras aanleggen, en in het voorjaar opnieuw last hebben omdat er toch nog larven in de grond zaten. Er zijn gevriesdroogde aaltjes, of verse aaltjes die je koel moet bewaren en binnen de tien dagen moet gebruiken.”
Beste van Plus
Lees ook
Waarom er dit jaar meer muizen, uilen en teken zijn
Binnenkort begrazen schapen gemeentelijke eigendommen in Riemst
Zeldzame beelden: sneeuwluipaard vangt prooi na jacht op steile berg
Leerlingen uit Schulen geven startschot voor grote zwerfvuilactie Limburg.net: dit weekend meer dan 20.000 vrijwilligers op pad