James Bond onder de hamer: voor deze monsterbedragen koop je de smoking en Aston Martin van 007

 ©  Universal Pictures

007 wordt 60. En dat vieren de acteurs achter James Bond met een veiling voor het goede doel. Bij het Londense veilinghuis Christie’s gaat een collectie van attributen en kostuums onder de hamer, telkens gebruikt in een van de films. Het pronkstuk? De Aston Martin waarmee Daniel Craig (54) rondreed in ‘No time to die’. Prijskaartje: 2,2 miljoen euro.

Voor Christie’s is het al de vierde 007-veiling die ze mee organiseren. De vorige keren bracht dat een totaalbedrag van 5,4 miljoen euro op. Dat de verkoop ook nu veel interesse – en diepe portemonnees – zal lokken, lijdt geen twijfel sinds het pensioen van Daniel Craig als James Bond. Na vijf films nam de Britse acteur afscheid van 007 in No time to die. En dus komen de meest gegeerde voorwerpen uit zijn laatste prent, die vorig jaar verscheen.

LEES OOK. Volgende James Bond zal het 10 jaar moeten volhouden: “Niet iedereen wil dat doen”

Het uniekste object is de Aston Martin DB5. In No time to die reed Craig met een speciaal ontworpen stuntauto, gebaseerd op het model uit in zijn Bond-debuut Casino royale. Er werden acht stuks gemaakt, maar slechts één wordt verkocht aan het publiek. En dat in de ‘oorspronkelijke’ staat. Lees: met krassen in het lakwerk en machinegeweren als koplamp. Valse geweren, weliswaar. Geschatte waarde van de zilveren Aston Martin: tussen 1,6 en 2,2 miljoen euro.

(lees verder onder de foto’s)

 ©  EPA-EFE

 ©  EPA-EFE

Ook Daniel Craigs tweeledige maatpak van designer Tom Ford, verschillende luxehorloges en de galajurk van actrice Ana de Armas uit No time to die gaan onder de hamer. Voor fans van auto- en motorsport is er een Triumph Scrambler van 33.000 euro, en nog andere Aston Martins waarvan de prijs oploopt tot 785.000 euro.

(lees verder onder de foto)

 ©  AFP

Van Craigs voorgangers – onder meer Sean Connery, Roger Moore en Pierce Brosnan – worden vooral attributen uit de films verkocht. Zo kan je vanaf 11.000 euro het gouden ei uit Octopussy op de kop tikken. Of George Lazenby’s horloge uit On her majesty’s service, die precies vijftig jaar geleden uitkwam. Met een waarde van 67.000 euro is dat meteen het duurste uurwerk op de veiling.

LEES OOK. Luxueuze ‘James Bond’-jacht kapseist en zinkt nadat het tegen rotsen crasht

Staan nog op het menu: Timothy Daltons zwarte kostuum uit License to kill, een collectie vlinderdassen van Daniel Craig en het masker dat Rami Malek droeg als de slechterik van dienst in No time to die.

De opbrengst van de veiling, die woensdagavond start, gaat naar meerdere goede doelen. Die werden gekozen door de nog levende 007-acteurs en de filmmakers. Onder meer het fonds van de Britse kroonprins William, Unicef en verschillende cultuur- en ziekenhuizen krijgen een deel van de winst.

 ©  EPA-EFE

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  EPA-EFE

 (dvg)

Aangeboden door onze partners