Geen straatverlichting meer in De Pinte tussen middernacht en 5 uur: “Toenemende onveiligheid is onderzocht”

Ook in de dorpskernen worden op weekdagen de lichten gedoofd © jdd

De Pinte -

De gemeenteraad van De Pinte heeft maandag unaniem beslist om op weekdagen de straatverlichting in de hele gemeente te doven, en dat tussen 24 uur en 5 uur ’s morgens. De afschakeling gebeurt manueel. Het duur daarom nog maanden voor de laatste cabine is bijgesteld.

Jos Dekeukeleire

Nu al is 41 procent van de lichtpunten in De Pinte uitgerust met LED-verlichting. Het overgrote deel daarvan wordt ’s nachts met 50 procent gedimd. Die maatregelen zorgen al voor een besparing van de gemeentekas. Die ‘verledding’ wordt de komende acht jaar verdergezet. Gemeenteraadslid Evelyne Gomes (Open VLD) suggereerde om na te gaan of dat niet sneller kan. De gemeente gaat dat bekijken.

Om nog meer te besparen overwoog de gemeenteraad verschillende ‘doofscenario’s’, zoals straatverlichting doven tussen 23 uur en 6 uur, met uitzondering van de hoofdassen. Finaal werd er beslist om de lichten uit te doen tussen 24 uur en ’s nachts en 5 uur ’s ochtends. Enkel op vrijdag- en zaterdagnacht zullen dorpskommen van De Pinte en Zevergem doorlopend verlicht blijven. dat gebeurt op advies van de politie en omwille van de verkeersveiligheid. Indien technisch haalbaar zal ook de eindejaarsverlichting hetzelfde schema volgen.

Belangrijk bij de beslissing was een studie van de federale politie over het effect van het doven van de straatverlichting in een aantal West-Vlaamse gemeenten die eerder een gelijkaardige maatregel troffen. “We beseffen dat sommige inwoners ongerust zijn over een toenemende onveiligheid”, zegt bevoegd schepen Willem Rombaut (CD&V). “Maar de studie relativeert in hoge mate dat risico. Zowel verkeersongevallen met lichamelijke letsels als inbraak en vandalisme namen in hun studie niet toe.”

“Daartegenover staat de besparing, waarmee we als gemeente het goede voorbeeld geven”, zegt Roimbaut. “Het lokaal bestuur zou, volgens de actuele tarieven, een besparing realiseren van 56.500 euro per jaar op de elektriciteitsfactuur. Bovendien verwachten we een vermindering van de jaarlijkse CO2-uitstoot met zowat 40 ton.”

Dat alles betekent niet dat de straatverlichting op het hele grondgebied deze nacht al uit zal zijn. Elke cabine moet manueel door Fluvius aangepast te worden. In De Pinte alleen al zijn er zo 101 cabines. Bovendien zijn er analoge interventies vereist in heel wat andere gemeenten. Verwacht wordt dat de werken in het najaar starten en pas in het voorjaar 2023 de laatste cabine is aangepast. Op voorstel van Wim Vanbiervliet (Ruimte) wordt de maatregel eind 2023 geëvalueerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent