Berucht kruispunt staat al jaren op de zwarte lijst, maar blijft wachten op een oplossing

 ©  bst

SINT-AMANDSBERG -

Er zit voorlopig niets anders op dan geduld hebben voor de ouders en kinderen die dagelijks het gevaarlijke kruispunt oversteken tussen het Heernisplein en de Dendermondsesteenweg. Het punt in Sint-Amandsberg staat al jaren op de zwarte lijst en wordt hopelijk volgende zomer wat veiliger.

Bert Staes

Een “berucht” kruispunt, noemde Joris Vandenbroucke (Vooruit) de oversteek maandag nog eens in de gemeenteraad. “Schoolkinderen en ouders steken daar elke dag en masse over om naar de basisschool De Krekel te gaan. Als buurtbewoner blijf ik daar vragen krijgen of het echt niet veiliger kan. Er wordt daar te snel gereden, door het rood gereden…”

Het kruispunt van het Heernisplein en de Dendermondsesteenweg stond in 2021 nog op de derde plaats van alle gevaarlijke lokale kruispunten stond in Gent. Maar er zijn geen plannen om het kruispunt op korte termijn aan te pakken, zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen).

LEES OOK. Dit is de zwarte lijst van Stad Gent: waar liggen de gevaarlijkste lokale kruispunten?

 ©  FVV

Volgende zomer zal een nieuw circulatieplan de stromen rond de Dendermondsesteenweg grondig veranderen. “We verwachten dat het verkeer op de steenweg daardoor niet zal toenemen, wellicht zelfs zal dalen”, zegt Watteeuw.

Eén van de armen van het bewuste kruispunt wordt door het circulatieplan bovendien een eenrichtingsstraat. “Het aantal mogelijke conflicten zal beperkt worden.” De verkeerslichten zo afstellen dat enkel fietsers en voetgangers groen licht krijgen, is geen optie, zegt Watteeuw.

“Daarvoor moeten er vrijliggende fietspaden zijn en die zijn niet mogelijk op de Dendermondsesteenweg.” Wat wel kan is enkel voetgangers groen licht geven, maar dat zou de fietsers en de bussen dan weer stroppen. “Ook dit lijkt geen oplossing.” Er zit niks anders op dan wachten dus.

LEES OOK. Circulatieplan voor Sint-Amandsberg en Gentbrugge wordt in zomer 2023 ingevoerd

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent