De echte kerstbomen waren ‘te sober’: deze winter worden ‘3D-kerstbomen’ ingeschakeld in Gent

De ‘3D-bomen’ komen naar de deelgemeenten, de strikken op dit beeld niet.  ©  Stad Gent

GENT -

Vorige winter klonk er kritiek in enkele Gentse deelgemeenten over de povere eindejaarsverlichting in hun handelskernen. Dit jaar moet dat beter.

Bert Staes

“Misschien was het wel erg sober op sommige plaatsen”, erkende Sofie Bracke (Open VLD), bevoegd schepen, maandag in de gemeenteraad na een opmerking van Stijn De Roo (CD&V).

Daarom worden de sober verlichte kerstbomen deze winter vervangen door ‘3D-bomen’. Die zullen volgens Bracke “meer licht, meer sfeer en meer impact brengen.” Er worden negen van die ‘bomen’ van drie meter breed en vijf meter hoog geplaatst.

De kiosken in Zwijnaarde en Oostakker krijgen ook meer lichtjes. Drongenplein krijgt een 3D-boom, naast de tien verlichte bomen die er al waren. In Gentbrugge wordt het Kerkplein voorzien van extra lichtjes, net zoals in Sint-Amandsberg.

De Stad Gent steekt elk jaar een dikke 300.000 euro in de eindejaarsverlichting. Het budget wordt verdeeld op basis van het aantal winkels: drie kwart voor de binnenstad en één kwart voor de deelgemeenten.

Het gaat telkens om LED-verlichting, dus het verbruik blijft beperkt. Om hoge facturen te vermijden wordt de eindejaarsverlichting dit najaar ook na middernacht uitgeschakeld. Vorig jaar brandden de lichtjes de hele nacht.

LEES OOK. Eindejaarsverlichting in Gent na middernacht uitgeschakeld om energie te besparen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent