Vorig jaar meer dan 15.300 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen

 ©  Shutterstock

In 2021 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten meer dan 15.300 zwerfkatten gevangen. Dat zijn er vijf procent meer dan het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-parlementslid Brecht Warnez heeft opgevraagd bij minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Het aantal gevangen zwerfkatten stijgt al jaren. “Omdat zwerfkatten ziektes en overlast met zich brengen, is het belangrijk hen te vangen, te verzorgen en te steriliseren”, zegt Warnez.

mtmBron: BELGA

Het grote aantal zwerfkatten brengt in heel wat steden en gemeenten overlast met zich mee. Denk maar aan opengekrabde vuilniszakken, geurhinder of het lawaai van nachtelijke ‘kattenruzies’. Vlaamse steden en gemeenten proberen wel meer werk te maken van het vangen en steriliseren van zwerfkatten. Uit een enquête die werd ingevuld door 252 gemeentebesturen blijkt dat het budget voor de aanpak van de probleem vorig jaar met 14 procent is gestegen. 

Toch vindt Warnez dat het tijd is om een stap verder te gaan. “Het is schandalig om te zien hoe sommige katten door hun baasjes gewoon ergens achtergelaten worden. We moeten daar strenger tegen optreden”, zegt het parlementslid.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten