Meesteroplichter gaat opnieuw 40 maanden de cel in voor tientallen nieuwe feiten

 ©  sebastian duda - fotolia

HARELBEKE/OLSENE -

De 58-jarige meesteroplichter Rik W. uit Harelbeke is opnieuw veroordeeld voor tientallen feiten van oplichting, misbruik van vertrouwen en valsheid in geschrifte. Hij gaat 40 maanden de cel in. De advocaat van een van de vele slachtoffers noemde W. een pathologische leugenaar.

Jonathan Folens

Het merendeel van de slachtoffers zijn kleine zelfstandigen die Rik W. sponsorgeld gaven voor een cyclocross die er nooit zou komen. Die methode van oplichting paste de man al veelvuldig toe in het verleden en gaf zich daarbij soms uit als ‘de drummer van Frans Bauer’. Bij garage De Prins in Olsene ging hij aan de haal met een vervangwagen, via allerlei smoesjes betaalde hij daar nooit een voorschot. De politie kon de wagen later terugvinden.

Rik W. maakte tientallen slachtoffers, maar enkel de garage en een 62-jarige vrouw uit Bavikhove stelden zich nog burgerlijke partij. Hij vertelde haar een eindeloze stroom perverse leugens”, zei haar advocate Floor Ameye. “Hij zei dat zijn vriendin zelfmoord pleegde in de gevangenis, maar de vrouw had hem gewoon verlaten en had nooit in de cel gezeten. Mijn cliënte liet hem groenten telen op een stukje grond achteraan haar tuin, hij kocht en huurde daar allerlei materiaal voor op haar naam. Ze leende hem ook duizenden euro’s en zag daar maar een deel van terug.”

W. betwistte dat hij het vertrouwen van de vrouw misbruikte en beweert dat ze een relatie hadden. “Hij woonde in Bavikhove met een vrouw, ik had er absoluut geen relatie mee”, repliceerde het slachtoffer. De rechter geloofde haar en sprak de gevorderde straf van 40 maanden volledig effectief uit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten