Russische staatsmedia: “Oekraïense regio’s stemmen voor toetreding tot Rusland”

Tijdens de omstreden referenda in vier door Rusland bezette gebieden in Oekraïne is volgens de eerste resultaten gestemd voor een toetreding tot Rusland. Dat melden de staatsmedia op gezag van de pro-Russische autoriteiten in de gebieden.

mtmBron: BELGA

De laatste dag van de referenda, die op 23 september begonnen, ging dinsdag in. De eerste stembureaus sloten om 15 uur Belgische tijd de deuren. Volgens de eerste voorlopige resultaten heeft meer dan 90 procent van de kiezers “ja” gestemd, melden de agentschappen Ria Novosti, TASS en Interfax.  De referenda zijn geldig indien meer dan 50 procent van de kiezers kwam opdagen. In Loehansk zou de opkomst volgens de autoriteiten meer dan 92 procent bedragen.

De referenda vinden plaats in de pro-Russische separatistische gebieden Donetsk en Loehansk in het oosten en de gebieden Cherson en Zaporizja in het zuiden, die door Rusland worden bezet. Kiev en het Westen hekelen de (schijn)referenda en deelden al mee de resultaten niet te zullen erkennen. De afgelopen dagen hadden waarnemers verschillende meldingen gedaan over Oekraïense inwoners die gedwongen werden om te stemmen. 

“Verpletterende meerderheid”

De leider van Cherson, Vladimir Saldo, riep tegenover de Russische media al de overwinning uit. “Het is al duidelijk dat een verpletterende meerderheid van de mensen het vertrek uit Oekraïne en de vereniging met Unie steunt”, zei hij. 

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba liet dinsdag weten dat de resultaten “niets veranderen” aan de acties van Kiev tegenover Rusland. “Dat verandert niets aan ons beleid, onze diplomatie en onze acties op het militaire terrein”, zei hij tijdens een persconferentie met zijn Franse collega Catherine Colonna.

Aanvraag tot toetreding

Een volgende logische stap is dat de door Rusland aangestelde autoriteiten van de vier gebieden een aanvraag indienen bij de Russische president Vladimir Poetin om toe te treden tot Rusland. De Russische media gaan ervan uit dat Poetin dan vrijdag tijdens een toespraak in het parlement de annexatie van de gebieden officieel zal aankondigen. Voor de referenda kondigde Poetin aan dat de gebieden dan volledig onder de bescherming zullen komen van kernmacht Rusland.

Bij toetreding van de vier Russische gebieden heeft Rusland zowat 20 procent van Oekraïne in handen, inclusief de in 2014 geannexeerde Krim.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten