Waarom zelfs trouwe abonnees niet meer naar het voetbal gaan: “Sinds de komst van Eleven is alles veranderd”

De fans blijven weg uit de voetbalstadions en dat merkt ook de Pro League, die zich zorgen maakt. Wij deden een rondje langs de voetbalclubs en gingen na waarom zelfs de trouwste abonnees nu toch beginnen twijfelen. “Ik ben best flexibel, maar matchen in het midden van de week? Dat is echt onhaalbaar.”

Ronny Abeloos, KRC Genk: “Midweekmatchen zijn vaak onmogelijk”

“Ik ben al abonnee van KRC Genk sinds 2007 of 2008, maar sinds vorig seizoen werd het mij wat te veel. Ik heb mijn abonnement dus niet meer verlengd. Door de nieuwe spreiding van de uren is het voor mij veel moeilijker geworden om geregeld wedstrijden bij te wonen. Ik werk in een tweeshiftensysteem. Midweekmatchen zijn vaak onmogelijk voor mij omdat ik dan geregeld een late shift heb. Ook de zondagavondmatchen om 21 uur zijn niet aangenaam, want ik moet op maandag vaak om 5 uur opstaan. Ik heb bovendien ook nog andere hobby’s in het weekend dus ook de zaterdagmatch om 16u en de zondagmatch om 13u30 zijn niet ideaal. Genk heeft me wel gebeld om te vragen waarom ik mijn abonnement niet heb verlengd, maar overtuigen hebben ze niet gedaan. Ik was ook niet te overtuigen.”

Ronny Abeloos, ex-abonnee van KRC Genk. 

Eddy Van Malderghem, AA Gent: “Sinds de komst van Eleven is alles veranderd”

“Ik ben al meer dan tien jaar abonnee van AA Gent en mijn eigen horecazaak is de thuisbasis van de supportersclub Blue-White Indians, maar sinds de komst van Eleven is alles veranderd. In mijn café heb ik recent zelfs mijn abonnement op Eleven opgezegd. De prijs was met 1000 euro gestegen dit seizoen. Naar het stadion zelf kon ik maar de helft van de keren gaan. En in Gent hebben ze plots ook de abonnementsprijzen opgeslagen. Van 230 euro naar 330 euro (320, red.). Play-off 1 zit daar dan wel al in, maar wat als we in Play-off 2 zitten? Dan hebben we betaald voor niets. Ik kan dat dan wel allemaal nog betalen, maar dat is toch niet normaal?” (lees verder onder de tabel)

“Voetbal is een uitlaatklep voor velen, maar het is zo jammer dat het voor sommigen onbetaalbaar is. Ook de spreiding van de kalender zit er zéker voor iets tussen dat ik mijn abonnement heb opgezegd. Als we naar Genk moeten op een vrijdagavond moeten we al om 15u30 vertrekken. Op zondag om 13u30 op Eupen spelen, betekent dat je ’s ochtends al moet vertrekken. Het draait gewoon teveel rond geld tegenwoordig. Nochtans zijn de fans een van de grootste inkomstenbronnen bij Gent, maar ze houden geen rekening met ons. Ik heb wel wat spijt, maar goed.”

Eddy Van Malderghem, ex-abonnee van AA Gent. 

Eddy Van Malderghem, ex-abonnee van AA Gent. 

Thibault De Lodder, Cercle Brugge: “Vroeger speelden we elke zaterdagavond om 20u thuis, nu is het gokken”

“Waarom ik mijn abonnement na zeventien jaar heb opgezegd? De hoge energieprijzen maken voor iedereen in het algemeen moeilijker om alles te blijven betalen. Wat bovendien specifiek voor Cercle-fans geldt is dat we ons steeds minder kunnen vereenzelvigen met de vereniging. Wij houden van wat nostalgie, maar door de komst van AS Monaco, door de vele trainerswissels, door het spelersbeleid en het nieuwe logo is dat allemaal wat minder. We zijn Monaco dankbaar voor de financiële redding van de vereniging, maar het is jammer dat supporters die jaar in jaar uit voor hun ploeg leven zo weinig betrokken worden in zaken die te maken hebben met de ziel van een sportvereniging, bijvoorbeeld het nieuwe logo.”

“Het zijn toch vooral de supporters die het kloppende hart van een ploeg uitstralen. Ik heb bovendien veel andere verplichtingen. De spreiding van de matchen speelt ook een rol. Ik ben best flexibel, maar matchen in het midden van de week? Dat is echt onhaalbaar. Soms worden wedstrijden ook verplaatst op het laatste moment. Vroeger wisten we dat we om de week op zaterdagavond om 20u een thuismatch hadden, nu is het gokken wanneer we zullen spelen. Het is jammer dat het voetbal -in principe een volkssport- in het algemeen een buiten proportioneel businessmodel is geworden.” (vva)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten