Veel feesten, wat fietsen en ook nog trouwen, Remco Evenepoel kan de komende weken eindelijk genieten: “Hoop dat er zo weinig mogelijk op me afkomt”

 ©  Marc Gysens

Na dik drie maanden is Remco Evenepoel eindelijk opnieuw thuis. De eerste plichtplegingen op Belgische bodem doorstond de 22-jarige wereldkampioen gisteren met de glimlach, maar er wachten de komende twee weken nog een aantal belangrijke afspraken. Van een eresaluut in Brussel tot een eerste koers in de regenboogtrui, en tussendoor geeft hij ook nog het jawoord aan zijn Oumi.

Maarten Delvaux

“Gewoon efkes wat tijd doorbrengen met alle mensen die ik al zo lang niet meer heb gezien. Meer verlang ik eigenlijk niet.” Een zichtbaar vermoeide Evenepoel deed gisteren zijn uiterste best om met een glimlach te reageren op de overrompelende ontvangst die hem te beurt viel op de luchthaven van Zaventem en even later in Schepdaal, maar de nieuwe wereldkampioen kon nauwelijks wegsteken dat hij na de hectiek van de voorbije maanden vooral op zoek is naar wat rust in huiselijke kring. “Ik hoop dat er deze week zo weinig mogelijk op me afkomt.”

 ©  Olivier Matthys

Die ruimte krijgt hij de komende dagen. Geen tjokvolle agenda, geen eindeloze stoet aan talkshows, recepties en andere actes de presénce. “We hebben een massa aanvragen gekregen, maar we hebben gewoon tegen zo goed als alles neen gezegd”, verklaart Phil Lowe, persman van Quick-Step Alpha Vinyl. Het team van Patrick Lefevere heeft duidelijk geleerd van het gekkenhuis rond Tom Boonen na diens wereldtitel in 2005 en recent nog van de Franse aandacht voor Julian Alaphilippe.

Zondag volksfeest

Alle huldigingen rond Evenepoel worden simpelweg gebundeld rond één moment: komende zondag 2 oktober. Dan wordt een ongezien volksfeest georganiseerd dat op het middaguur begint in zijn woonplaats Dilbeek en zich van daaruit per fiets in een groot peloton verplaatst naar de Grote Markt van Brussel. Daar zal de Vuelta-winnaar en wereldkampioen omstreeks 15.30 uur op het balkon van het stadhuis verschijnen voor een glorieus moment dat de vergelijking met het WK-feestje van de Rode Duivels in 2018 zal kunnen doorstaan. Gisteren in Zaventem kreeg Evenepoel alvast een tumultueus voorsmaakje van wat hem zondag wacht. “Na dit weet ik niet meer wat ik van zondag moet verwachten. Als het nog gekker wordt dan dit, gaat het echt wel zot zijn”, krabde een voor één keer beduusde Evenepoel eens achter zijn oren.

 ©  Marc Gysens

Losbandige uitspattingen achter gesloten deuren staan de komende dagen ook niet op het programma van de 22-jarige Ket. Modelprof Evenepoel drinkt immers nooit alcohol – een ijsje of frietjes zijn het zotste waaraan hij zich waagt – en wil volgende week dinsdag nog min of meer deftig aan de start verschijnen van Binche-Chimay-Binche. Die Waalse semiklassieker, ook wel bekend als de Mémorial Frank Vandenbroucke, stond oorspronkelijk niet op zijn kalender, maar werd alsnog toegevoegd om in 2022 toch één keer in die nieuwe regenboogtrui te kunnen schitteren. “Dat hebben we de avond na het WK al beslist. Een koers dicht bij huis, dat is mooiste om die trui een eerste keer te tonen. Phil (Gilbert, red.) rijdt er zijn allerlaatste wedstrijd op Belgische bodem en het wordt mijn allerlaatste koers samen met Iljo (Keisse, zijn mentor, red.). Daar wil ik bij zijn.”

En dus zit Evenepoel vandaag alweer gewoon op zijn fiets. “Ik ga mijn kilometers malen met Siebe (Roesems, zijn vaste trainingspartner, red.). Ik moet gewoon nog een weekje doorbijten en trainen. Ik kan het mij niet veroorloven om een week van de fiets te blijven en dan in Binche af te gaan. Voor mij moet er natuurlijk niks meer in die race. Ik rijd er puur om te genieten, maar ga wel proberen winnen met de ploeg. De euforie en emotie van de regenboogtrui gaan veel vermoeidheid wegnemen.”

 ©  BELGA

Half oktober op vakantie

Drie dagen later stapt Evenepoel met zijn Oumi in het huwelijksbootje. Enkel het burgerlijk huwelijk, het grote trouwfeest is voor later. Gisteravond ging Evenepoel samen met zijn mama Agna in allerijl nog een kostuum kopen. Een vrijgezellenavond staat voorlopig ook niet gepland, wel wordt Evenepoel de avond voor zijn trouw in de bloemetjes gezet in het Lotto Park. De voormalige jeugdspeler van Anderlecht woont er het duel in de Conference League tegen het Engelse West Ham bij.

Meteen na de trouw op huwelijksreis vertrekken, zit er ook niet in. De wereldkampioen moet immers tussen 10 en 12 oktober de eindeseizoensmeeting van zijn ploeg in Tielt bijwonen. Daar wordt onder meer gepraat over de kalender – de levensbelangrijke knoop Giro of Tour, weet u wel – en vindt de bikefitting plaats. Vanaf 13 oktober kan Evenepoel eindelijk op welverdiende vakantie. “De huwelijksreis is nog niet geboekt, maar komt er wel”, liet Oumi gisteren weten. “Als je samen bent met een coureur kan je immers nooit lang op voorhand iets plannen.”

In ieder geval moet Evenepoel zich nadien pas begin december opnieuw aanmelden bij de ploeg in Spanje voor de jaarlijkse twee weken durende stage. “Ik ben bijna drie à vier maanden niet thuis geweest. Ik ga deze winter extra hard genieten van mijn vakantie, want ik heb het echt nodig”, besloot Evenpoel.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten