Brazilië walst Tunesië plat, oefeninterland ontsierd door fans die onder meer banaan naar Richarlison gooien: “Zolang ze niet straffen, zal dit doorgaan

 ©  AFP

Brazilië heeft dinsdagavond in het Parc des Princes in Parijs met weinig moeite zijn vriendschappelijke confrontatie tegen Tunesië gewonnen. De Goddelijke Kanaries wonnen met 5-1, maar de Tunesische supporters eisten op schandalige wijze de hoofdrol op. Die gooiden onder meer een banaan op het veld richting spits Richarlison en schenen met lasers op de Braziliaanse spelers.

Bron: BELGA

Met Neymar, Raphinha en Richarlison zette bondscoach Tite heel wat kwaliteit neer in de Braziliaanse voorhoede. Die weelde vertaalde zich al vroeg in de wedstrijd in de voorsprong. Raphinha (11’) tikte het openingsdoelpunt op aangeven van Casemiro tegen de touwen. Montassar Talbi (18’) hing de bordjes weer gelijk, maar vrijwel meteen daarna herstelde Richarlison (19’) de Braziliaanse voorsprong. Toen de spits van Tottenham zijn doelpunt ging vieren, kreeg hij allerlei projectielen, waaronder een banaan, naar het hoofd geslingerd vanuit het Tunesische supportersvak. Het gedrag van de supporters verdiende geen schoonheidsprijs. Scheidsrechter Ruddy Buquet moest de wedstrijd ook even staken omdat de Tunesische supporters met lasers op de Braziliaanse spelers schenen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Na een penaltydoelpunt van Neymar (29’) en een tweede van de avond voor Raphinha (40’) zochten de spelers de rust van de kleedkamers op. De tweede periode verliep aan een lagere versnelling dan de eerste. Pas na een halfuur spelen zorgde de ingevallen Pedro (74’) voor de eerste aanpassing van het scorebord. Zijn doelpunt was meteen het laatste wapenfeit van de wedstrijd.

Brazilië speelt geen oefenwedstrijden meer in aanloop naar het WK in Qatar. In groep G opent het zijn toernooi tegen Servië op 24 november. Zwitserland en Kameroen vervolledigen de groep.

Richarlison: “Zolang er niet gestraft wordt, zal dit doorgaan”

De Braziliaanse aanvaller Richarlison heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op Twitter gereageerd op het incident met de banaan. “Zolang ze doorgaan met hun ‘bla-bla’ en niet straffen, zal dit blijven doorgaan”, postte hij op sociale media. “Het komt elke dag en overal voor. Neen tegen racisme.”

De Braziliaanse voetbalbond (CBF) veroordeelde het incident met de banaan. Na de wedstrijd kreeg Richarlison ook de steun van zijn kapitein, Thiago Silva, en bondscoach Tite. “Niet alles is te rechtvaardigen als je naar een voetbalwedstrijd gaat kijken”, zei die laatste op de persconferentie. Hij riep vervolgens op tot “strengere straffen” en een “betere opvoeding voor de jeugd”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voor de aftrap hadden de Braziliaanse spelers geposeerd achter een bord met daarop de tekst “zonder onze zwarte spelers, hadden wij geen ster op ons shirt staan”. Nu prijken op het shirt van de ‘Seleção’ vijf sterren, die staan voor de vijf veroverde wereldtitels. De internationals kwamen met hun statement naar aanleiding van de recente racistische bejegeningen aan het adres van Vinícius Júnior, de Braziliaanse aanvaller van Real Madrid. Fans van Atlético Madrid maakten onlangs apengeluiden tijdens de wedstrijd tegen Real. Het Spaanse gerecht opende een onderzoek.

Op de tribunes in Parijs zat een meerderheid van Tunesische fans. Voor de match floten zij het Braziliaanse volkslied uit. Scheidsrechter Ruddy Buquet moest de wedstrijd ook even staken omdat de Tunesische supporters met lasers op de Braziliaanse spelers schenen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten