Dochter van ex-president aangehouden tijdens protesten in Iran

 ©  AFP

In Iran is dinsdag de dochter van oud-president Akbar Hashemi Rafsanjani opgepakt omdat ze tot protesten zou hebben aangezet. Dat meldt het Iraanse persbureau Tasnim.

jvhBron: BELGA

“Faezeh Hashemi is gearresteerd door veiligheidsagenten in het oosten van Teheran, omdat ze relschoppers tot straatprotesten heeft aangezet”, aldus Tasnim. Hashemi, een vrouwenrechtenactivist, kwam al vaker in aanvaring met de wet in de islamitische republiek. Deze zomer werd ze nog beschuldigd van propaganda tegen de republiek en van godslastering op sociale media.

In Iran wordt al twaalf dagen geprotesteerd na de dood van Mahsa Amini. De 22-jarige vrouw stierf eerder deze maand nadat ze was gearresteerd voor het overtreden van de strenge kledingvoorschriften in het land.

LEES OOK. Ze bond strijdvaardig de haren in een dot, en toen werd ze neergeschoten: Hadis Najafi wordt nieuwste symbool van protesten in Iran (+)

Sinds de bekendmaking van Amini’s dood op 16 september is het onrustig in Iran. Er kwamen al 41 mensen om bij de protesten. In heel het land worden demonstraties gehouden, vooral ’s nachts. Er zijn vrouwen die hun haar afknippen en hun hoofddoeken verbranden. Naast betogers zijn ook journalisten en advocaten opgepakt.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten