Basketbal 1ste landelijke Racing Brugge - Avanti Brugge

Seizoen in eerste landelijke start meteen met Brugs burenduel Racing-Avanti: “Schaduw van overleden David Verhaeghe zal over derby hangen”

Een foto uit de oude doos van Avanti Bulldogs, met onder meer coach René Mol (rechts), huidig Avanti-voorzitter Wim Van Besien (13) en wijlen David Verhaeghe (6). © if

Brugge -

De basketbalcompetitie gaat komend weekend ook in de lagere reeksen van start. De kalendermaker verkeerde in een gulle bui door in eerste landelijke meteen de Brugse derby Racing-Avanti op de rol te plaatsen.

Koen Verdruye

Kan Avanti Brugge zich in 2023 voor de zoveelste keer op rij tot kampioen kronen? Zaterdagavond willen de ambitieuze Bruggelingen zich alvast tot Ploeg van ’t Stad uitroepen. Elke match moet gespeeld worden, maar ook bij Racing Brugge weten ze dat hun buren van een andere categorie zijn in eerste landelijke. Avanti begon eind juli al met de voorbereiding. Coach Werner Rotsaert mag dan wel de zeventig naderen, hij blijft ambitieus. “Hij mailde ons al een hele analyse van de voorbereiding en pleit ervoor om verder te professionaliseren en bijvoorbeeld te gaan werken met beelden”, aldus bestuurder en secretaris Bart Van Besien.

Avanti kreeg afgelopen zomer ook slecht nieuws te verwerken. Oud-speler David Verhaeghe (50) overleed immers aan de gevolgen van een hersentumor. Verhaeghe was een graag geziene figuur in het Brugse en behoorde eind de jaren ’80, begin de jaren ’90 tot de Avanti Bulldogs. Het was een jeugdploegje gesticht door icoon René Mol, gewezen coach van Avanti maar ook ex-bondscoach van België en Nederland. Mol was zoon van een Nederlandse vader en een Franse moeder. Toen hij op rust was als coach, speelde zijn zoon bij de jeugd van Avanti. Mol begon zich om diens ploegje te bekommeren en maakte er een van de beste Belgische jeugdteams van. Onder meer de huidige Avanti-voorzitter Wim Van Besien en ook David Verhaeghe maakten ruim 30 jaar geleden deel uit van de Bulldogs.

“René zou in zijn nadagen vaak zeggen dat hij aan die periode de beste herinneringen heeft overgehouden en dat de Bulldogs hem lang op de been hebben gehouden”, weet Bart Van Besien. “Toen we in 2016 onze doorstart met Avanti maakten, waren de Bulldogs ook onze inspiratie. Het is zowat het DNA van ons Avanti en we koesteren dit. David Verhaeghe was daar een van de vaandeldragers van. Hij had veel talent en een enorme uitstraling. De schok was dan ook groot toen hij er niet meer was. David is ook nog jeugdcoach bij Racing Brugge geweest. Zijn schaduw zal zaterdag dus over de derby hangen. Een week later spelen we in onze zaal Stamina ook de Memorial David Verhaeghe. Het duel tussen de Bulldogs van vroeger en de recente Corpo-ploeg van David zal de voormatch zijn van onze eerste thuiswedstrijd tegen LDP Donza.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten