7 jaar cel voor schietpartij op klaarlichte dag: “Wonder dat er geen onschuldige slachtoffers vielen”

 ©  IF en SD

Gent -

Een ruzie tussen twee Albanezen aan de Stropkaai in Gent liep in de zomer van 2019 grondig fout. Er ontstond een schietpartij tussen beide mannen en daarbij raakte één ervan zwaargewond. De schutter K.K. moest zich voor de Gentse rechtbank verantwoorden en kende woensdag zijn straf.

Simon Dekaezemaker

“U kunt niet beslissen over leven en dood. Wanneer u met een wapen meerdere keren op iemand schiet, dan heb je duidelijk de intentie om te doden. Dat staat vast. Het is een wonder dat deze man het overleefd heeft en dat er geen onschuldige slachtoffers zijn gevallen”, klonk het vonnis.

Met deze motivering werd de Albanees K.K. woensdag door de Gentse rechtbank veroordeeld tot 7 jaar celstraf voor poging doodslag op een andere Albanees M.C. in de zomer van 2019 op klaarlichte dag. De man moet ook 10.000 euro schadevergoeding betalen, maar dat bedrag kan nog oplopen.

Geschil ‘oplossen’

De drieste feiten gebeurden op een snikhete zomerdag in juli 2019. De temperatuur ging boven de veertig graden. Twee Albanezen stonden met hun Mercedes ’s middags aan de IJzerweglaan in Ledeberg. Daar hadden ze afgesproken met een derde Albanees en die stapte in de wagen.

Volgens de ene Albanees K.K kreeg hij de opdracht van zijn broer om met de andere M.C. te praten over een geschil waarbij hun familie werd bedreigd. Daarom nam hij ook een vuurwapen mee, voor mocht het fout lopen”, legde zijn advocaat Dimitri De Béco later uit voor de Gentse rechtbank.

Het liep ook grondig fout. Tussen beide mannen ontstond een vuurgevecht en dat voor de ogen van wandelaars en fietsers. Vanuit de kant van de Mercedes vlogen de kogels naar de weglopende man M.C. De andere Albanees K.K schoot wel acht keer op hem, waardoor hij zwaargewond raakte.

Geen voorbedachtheid

De schutter K.K. kreeg van de Gentse rechtbank vorig jaar bij verstek negen jaar celstraf opgelegd voor poging doodslag. Zijn broer en de andere inzittende kregen ook een celstraf met uitstel voor hun aandeel. Ook het slachtoffer M.C. kreeg dertig maanden cel voor verboden wapenbezit.

K.K. tekende verzet aan, waardoor de zaak nogmaals werd behandeld in de Gentse rechtbank. Volgens K. werd hij bedreigd met een wapen door C. en schoot hij daarop in paniek. “Hij wou zich enkel verdedigen, het was nooit de intentie om te doden”, pleitte advocaat Dimitri De Béco.

De Albanees merkte daarbij ook cynisch op: “Als ik hem dood wou, dan was hij dood.” De Gentse rechtbank hield uiteindelijk geen rekening met de motivering, maar oordeelde wel dat hij geen voorbedachtheid had. Daarom kreeg hij twee jaar minder celstraf dan bij zijn eerste veroordeling.

 ©  IF

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent