Kremlin ontkent sabotage van Nord Stream-pijpleidingen: “Voorspelbaar, dom en absurd”

Het is “dom en absurd” om Rusland ervan te verdenken achter de grote lekken in de Nord Stream-gaspijpleidingen te zitten. Dat heeft Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov gezegd. Het Kremlin noemt de lekken “ook een groot probleem voor Rusland”. De Europese Commissie sprak dinsdagavond over “sabotage”, maar daarbij werd niet expliciet naar Rusland gewezen. Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov noemde de lekken woensdag “een groot probleem voor Rusland”.

jvh, mtmBron: BELGA

Deense en Zweedse autoriteiten detecteerden dinsdag drie lekken in de onderzeese pijpleidingen tussen Rusland en Duitsland, allemaal ter hoogte van het Deense eiland Bornholm, in de Baltische Zee: één in Nord Stream 2 en twee in Nord Stream 1. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen sprak dinsdagavond over een “sabotagedaad”, die de EU met de “krachtigst mogelijke reactie” zal beantwoorden.

“Het was vrij voorspelbaar” dat sommigen Rusland de schuld zouden geven, zei de Kremlin-woordvoerder. “Voorspelbaar, dom en absurd”, voegde hij eraan toe, en zei dat de lekken ook problematisch zijn voor Rusland, omdat het Russische gas dat eruit lekt “veel geld kost”. “Het hele systeem is klaar om gas te pompen, en dat gas is heel duur”, klonk het.

“Hysterische reactie”

“We zien de hysterische reactie van de Polen (en) de enorme winsten van de Amerikaanse leveranciers van vloeibaar aardgas, die hun leveringen aan het Europese continent hebben opgevoerd”, hekelde Peskov verder nog.

De Amerikaanse president Joe Biden moet zeggen of Washington al dan niet achter de lekkages zit, eiste de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zacharova dan weer. De woordvoerster bracht een uitsprak van Biden in herinnering die dateert van begin februari, net voor de Russische inval. Als Moskou militair zou tussenkomen in Oekraïne, zou Washington “een einde maken” aan Nord Stream 2.

Zacharova staat erop dat Europa “de waarheid moet kennen”. De oorzaak van de lekken in de gaspijpleidingen is woensdag nog niet duidelijk.

Oekraïne legde de schuld bij de sabotage vrijwel meteen bij Moskou.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten