Handboeien bij minderjarigen voortaan beperkt tot strikt noodzakelijke situaties

Themabeeld ©  Shutterstock

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken heeft specifieke regels voor het gebruik van handboeien bij minderjarigen goedgekeurd. Tot nu maakte de wet geen onderscheid tussen volwassenen en kinderen, maar voortaan zullen handboeien bij minderjarigen enkel onder specifieke voorwaarden kunnen.

jvhBron: BELGA

“Gehandboeid worden is een impactvolle ervaring. Kinderen zijn daarin nog kwetsbaarder dan volwassenen”, zegt Groen-parlementslid Eva Platteau, die samen met Ecolo het wetsvoorstel indiende om nog enkel in strikt noodzakelijke situaties het gebruik van handboeien bij minderjarigen toe te laten. Het voorstel werd woensdag quasi unaniem goedgekeurd, enkel Vlaams Belang heeft zich onthouden.

Het wetsvoorstel definieert de situaties waarin minderjarigen uitzonderlijk wel geboeid mogen worden. Bijvoorbeeld wanneer er een acuut vluchtgevaar is, wanneer er geweld of verzet is tegen de vrijheidsbeneming. Maar ook wanneer de betrokkene een gevaar vormt voor zichzelf, de persoon die de arrestatie uitvoert of voor derden, of wanneer de betrokkene bewijzen tracht te vernietigen, legt Platteau uit.

De Belgische wetgeving komt zo in lijn met het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind, dat zegt dat de belangen van het kind steeds de eerste overweging moeten vormen in alle maatregelen die op hen van toepassing zijn. “Kinderen verdienen specifieke zorgen en een aangepaste aanpak”, aldus Platteau. “Die benadering moeten we als overheid ter harte nemen, al helemaal in situaties waar sprake kan zijn van dwang en geweld door overheidsdiensten.”

Ze noemt de wetgeving ook een vooruitgang voor politiemensen. “De criteria helpen hen de juiste beslissing te nemen in een moeilijke situatie.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten