Dode bij schietpartij tijdens huiszoeking, meer dan 100 wapens aangetroffen: dit weten we al

© ATV

Bij een huiszoeking in Merksem is woensdagochtend een 36-jarige man om het leven gekomen. Yannick V. maakte deel uit van een groep mensen die door het federale parket verdacht worden van rechts-extremisme en illegaal wapenbezit. Dit weten we al.

jvh, phu, mtm

Wat is er gebeurd?

De speciale eenheden van de federale politie zijn woensdagochtend in alle vroegte “op een tiental locaties” in zeven Vlaamse gemeentes – Antwerpen, Berchem, Deurne, Merksem, Zandvliet, Kasterlee en Gent – binnengevallen voor huiszoekingen.

Bij de inval in een woning in de Molenlei in Merksem ontstond er een vuurgevecht tussen de bewoner en de politie, waarbij de bewoner om het leven kwam. Voorlopig is onduidelijk wie eerst vuurde. Een wapendeskundige zal dat nu proberen uit te klaren. Het Antwerpse parket heeft – zoals procedureel vereist – een onderzoek naar het dodelijke incident geopend. De aanwezige leden van de speciale eenheden werden woensdagnamiddag al verhoord.

LEES OOK. Antwerps parket: “Er werd verschillende keren over en weer geschoten, waarbij de bewoner fataal werd geraakt”

Wie is het dodelijke slachtoffer?

Het gaat om de 36-jarige Yannick V.. De hulpdiensten kwamen nog ter plaatse, maar er kon geen hulp meer baten. V. was zeer actief op sociale media, waar hij regelmatig zijn sympathie voor extreemrechtse ideeën uitte. Hij wordt beschouwd als een specialist in ‘preppen’, een term die verwijst naar het zich voorbereiden op het einde van de wereld.

LEES OOK. Extreemrechts, wapenliefhebber en voorbereid op einde van de wereld: wie is dodelijk slachtoffer bij huiszoeking in Merksem?

Waarover gaat het onderzoek?

De huiszoekingen kaderden in een onderzoek van het federaal parket naar mogelijk rechts-extremisme en wapenbezit. Het zou meer specifiek gaan om een groep mensen die verdacht worden van illegale wapenhandel.

LEES OOK. Huiszoekingen op tien plaatsen in Vlaanderen in onderzoek naar mogelijk rechts-extremisme en wapenbezit

Het gaat volgens het federaal parket om een groep personen die ervan verdacht wordt “een vorm van gewapend verzet te willen plegen tegen de overheid zonder dat daarbij reeds een concreet doel of tijdstip bepaald was”. Het onderzoek heeft naar verluidt ook geen link met de aanslagdreiging op federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

Wat leverde de huiszoeking op?

In de woning van V. werden woensdag meer dan honderd wapens aangetroffen, net als een “hele grote” hoeveelheid munitie, zo meldt het federaal parket woensdagnamiddag. “Daarnaast werden er onder meer ook tactische vesten en nacht- en warmtekijkers gevonden.”

Ook bij de andere uitgevoerde huiszoekingen (tien in totaal) werden grote hoeveelheden wapens en munitie aangetroffen. Er werden zes personen meegenomen voor verhoor. “De onderzoeksrechter beslist later of zij bij hem worden voorgeleid”, aldus het federaal parket.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten