Speurders vallen binnen in hoofdkwartier extreemrechtse AfD in Berlijn

Het onderzoek zou draaien rond voormalig partijleider Jörg Meuthen, hier rechts op de foto uit 2017 naast toenmalig partijgenote Frauke Petry.  ©  BELGAIMAGE

In het hoofdkwartier van de Duitse extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) zijn woensdag speurders binnengevallen. Dat meldt de partij. Die huiszoeking gebeurde “zonder dat de AfD vooraf is verzocht opheldering te geven”.

mtmBron: BELGA

De voornaamste reden voor de inval is, volgens een partijwoordvoerder, een onderzoek naar voormalig partijleider Jörg Meuthen, “waarbij er blijkbaar behoefte is aan verduidelijking op een paar punten met betrekking tot de jaarrekeningen van 2016 tot 2018 en de campagnefinanciering van de verkiezingen van 2017”.

De huidige partijvoorzitters, Alice Weidel en Tino Chrupalla, uitten kritiek op de inval. Het gaat om een “zeer ongebruikelijke en bijzonder disproportionele maatregel om de AfD te intimideren”. “Als de aanklager ons dat op voorhand had gevraagd, hadden we gepast geantwoord en documenten bezorgd”, vult Chrupalla aan.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten