Queensland investeert 62 miljard dollar in groene omwenteling

(themabeeld) ©  Shutterstock

De Australische staat Queensland (noordoosten) gaat 62 miljard Australische dollar (41,5 miljard euro) investeren in duurzame energie. Dat maakte premier Annastacia Palaszczuk woensdag bekend.

mtmBron: BELGA

Het bedrag - het gaat zowel om publieke als private investeringen - zal tussen dit jaar en 2035 gaan naar infrastructuurprojecten. In totaal moet 22 gigawatt aan capaciteit voor groene energie worden gecreëerd, acht keer meer dan de huidige capaciteit. Tegen 2035 zou 80 procent van de energie van Queensland hernieuwbaar moeten zijn.

Grootste pomcentrale ter wereld

Zo wil Queensland twee nieuwe pompcentrales bouwen, waarvan een de grootste ter wereld zou worden. Dat zijn waterkrachtcentrales waarbij water naar een hoger gelegen spaarbekken wordt gepompt, waarna wanneer nodig elektriciteit kan worden opgewekt door het water weer naar beneden te laten stromen. Zo kan hernieuwbare energie opslagen worden.

Queensland staat bekend als het hart van de steenkoolindustrie in Australië, een van de grootste exporteurs ter wereld van de fossiele brandstof. Momenteel komt het gros van de energiebevoorrading van de staat nog van de verbranding van steenkool.

De elektriciteitsinfrastructuur van Queensland is verouderd. Door te profiteren van de gunstige omstandigheden in Australië - met een zonnig klimaat en dunbevolkte gebieden - wil de staat de omslag naar zonne- en windenergie nu versnellen.

Het investeringsplan zou ook gepaard gaan met de creatie van 100.000 nieuwe jobs tegen 2040.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten