CD&V-voorzitter Mahdi plooit dan toch: “We pakken onze verantwoordelijkheid en alle shit die daar allicht bij hoort”

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi is uiteindelijk dan toch akkoord gegaan met het voorstel van minister-president Jan Jambon (N-VA). 

De ministers van de Vlaamse regering hebben woensdag kort voor 18 uur dan toch een akkoord bereikt over de begroting. Eerder op de dag had Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) nog een nieuw voorstel op tafel gelegd over de kinderbijslag. Hoewel het er eerst op leek dat CD&V het voorstel opnieuw ging weigeren, plooide voorzitter Sammy Mahdi toch. “We laten de Vlaming niet in de steek.”

hh, mtm, fem

LEES OOK. Conner Rousseau (Vooruit) biedt wisselmeerderheid voor maatregelen die koopkracht steunen: “Kunnen niet blijven wachten op politieke spelletjes”

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) moest normaal gezien dinsdag zijn Septemberverklaring houden in het Vlaams Parlement, maar moest die noodgedwongen uitstellen omdat zijn regering nog geen akkoord had over de begroting. Er was vooral discussie (met CD&V) over het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag.

Woensdag probeerde Jambon met een nieuw voorstel de crisis in zijn regering te bezweren. Aanvankelijk leek het er echter niet op dat dat zou lukken, want volgens meerdere N-VA-bronnen had CD&V ook het nieuwe compromis afgewezen.

Bij CD&V kregen we te horen dat ze “heel sceptisch” stonden tegenover het voorstel, omdat daar nog steeds geen koppeling van de kinderbijslag aan de spilindex zou zitten. Die koppeling werd door CD&V-voorzitter Sammy Mahdi bestempeld als een “rode lijn” voor zijn partij. De christendemocraten ontkenden wel dat ze het voorstel al formeel hadden afgewezen.

“Vlaming heeft nood aan steun”

Rond 17.45 uur stuurde CD&V-voorzitter Sammy Mahdi plots een paar tweets de wereld in. “De Vlaming heeft nood aan steun, niet aan chaos”, zo begon hij zijn relaas. “De beste steun voor 1,6 miljoen kinderen blijft de index. Helaas staan we alleen. Het spel is door iedereen hard gespeeld de afgelopen dagen. Bij mij stopt het wanneer de welvaart van 6,6 miljoen Vlamingen op de helling staat.”

Mahdi verklaarde - in een tweede tweet - dat zijn partij de begroting dan toch zou goedkeuren. “Met alle goede maatregelen voor de kinderopvang, ouderen, lokale middenstand… Ook dat kostte ons bloed, zweet en tranen. We pakken onze verantwoordelijkheid en alle shit die daar allicht bij hoort. CD&V laat de Vlaming niet in de steek.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Kinderbijslag met 2 procent geïndexeerd

Uiteindelijk gaat men dus voor het voorstel dat maandagnamiddag al op tafel lag. Dat voorziet elk jaar in een indexering van kinderbijslagen met 2 procent, een verhoging van de sociale toeslagen voor gezinnen die het niet breed hebben met 15 euro en een uitbreiding van de groep met rechthebbenden op die sociale toeslag van 30.000 naar 80.000. In 2023 wordt zo in 160 miljoen euro voorzien voor het Groeipakket, een bedrag dat tegen 2027 oploopt tot 230 miljoen euro.

Intussen raakte ook bekend dat er elk jaar 100 miljoen euro extra naar kinderopvang gaat en dat er 250 miljoen euro wordt voorzien voor premies aan bedrijven om hun energiefactuur te drukken. Er wordt ook 150 miljoen euro vrijgemaakt om de energiefactuur van de Vlaming niet verder te laten stijgen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten