Net 18 en al in de gevangenis: “Of je kiest voor de criminaliteit of je werkt aan jezelf”

De twee jonge verdachten in de correctionele rechtbank. © LMD

ZELZATE/GENT -

Een Gentenaar van 18 heeft de eerste maanden van zijn volwassenheid in de gevangenis doorgebracht. Samen met zijn 18-jarige kompaan stond hij woensdagmiddag terecht voor het stelen van wagens. Ze werden - met de nodige schermutselingen - in Zelzate opgepakt en riskeren 6 tot 18 maanden cel.

Laura Moens

Het gaat om vier jonge Gentenaren. Twee ervan zijn net achttien, de andere twee verschijnen voor de jeugdrechter. De ene verdachte stond in de correctionele rechtbank terecht voor heling, terwijl de ander zich moest verantwoorden voor diefstal, poging tot diefstal, weerspannigheid en diefstal met braak.

De eerste feiten speelden zich af in Drongen. “Ze voelden aan verschillende voertuigen of die open waren. Bij één auto hadden ze prijs. De sleutel zat nog in het contact”, zegt Marc Schollier, advocaat van de ene verdachte. “Dan hebben ze die Mitsubishi van de oprit meegenomen en een ritje gemaakt.”

En dat gebeurde opnieuw, maar dan met een BMW. Die stond geparkeerd op de openbare weg, voor een huis in Gent. De jongemannen reden met de wagen naar Zelzate. Als snel werden ze door de politie opgemerkt. “Toen die hen op het spoor was, reed de bestuurder met opzet achterwaarts op de politiewagen in. Zo’n weerspannigheid is een ernstig feit”, haalde de procureur aan. “Ik vorder voor de eerste beklaagde een effectieve gevangenisstraf van 6 maanden, voor de tweede één van 18 maanden.”

Vrijspraak en werkstraf

De ene verdachte stond enkel terecht voor heling. Hij zou nooit geweten hebben dat hij meereed in een gestolen wagen. Zijn advocate, Rim Amdouni, vroeg dan ook de vrijspraak. “Bij de ernstige weerspannigheid in Zelzate was hij niet betrokken. Hij zat niet in de wagen.”

Advocaat Schollier vraagt een werkstraf voor zijn client. “Hij heeft veel potentieel, maar hij gebruikt het niet. Hij laat zich meeslepen door foute vrienden. Je kan hem zo makkelijk beïnvloeden”, zegt hij.

Inbraak bij eigen ouders

Die beruchte vrienden hebben onlangs in het huis van de ouders van de beklaagde ingebroken, toen zij op reis waren. “Dat heeft hen veel pijn gedaan”, zegt de jongeman. “Mijn ouders waren ontgoocheld. Ik heb beseft dat ik afstand van hen moet nemen. Ik ga mijn leven herbeginnen als ik buiten kom.”

“Als achttienjarige in de gevangenis, is geen leven”, sprak de rechter. “Je staat op een kruispunt: of je kiest voor de criminaliteit of je werkt aan jezelf. Neem afstand van je foute vrienden, haal een diploma en draagt bij aan de maatschappij. Aan jou de keuze.”

De uitspraak gebeurt over twee weken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent