150 procent meer inschrijvingen: Geologie is ‘populairste’ richting aan Gentse universiteit: “Het is meer dan stenen zoeken”

De eerstejaars werden al onthaald op de faculteit. ©  Geologie UGent

Gent -

Geologie is de ‘populairste’ UGent-richting bij nieuwe studenten in vergelijking met vorig jaar. Zowel de inspanningen van de faculteit Wetenschappen als de actualiteit hebben daarbij geholpen.

Fien Lakiere

Voor je al aan een auditorium denkt met honderden eerstejaarsstudenten geologie: het blijft een kleine richting. Van wie voor het eerst startte in het hoger onderwijs, kozen er vorig academiejaar twaalf voor de richting geologie aan de UGent. Dit academiejaar waren dat er dertig, een stijging met maar liefst 150 procent.

“De faculteit heeft extra inspanningen gedaan om toekomstige studenten aan te spreken”, zegt decaan Isabel Van Driessche. “We willen hen ervan overtuigen dat het beeld dat ze hebben van geologie niet klopt. Het is veel meer dan stenen onderzoeken.”

Maatschappelijke context

Naast pakweg stenen, aardbevingen en dinosaurussen houden geologen zich bezig met actuele problemen. “Dat gaat over watergebruik, klimatologie, bodemerosie, duurzame ontginning van grondstoffen,…”, zegt Van Driessche. “Mogelijk heeft de actualiteit rond droogte en wateroverlast in onze regio de keuze van nieuwe studenten heeft beïnvloed. Daarnaast is er de maatschappelijke context: veel jongeren vinden het klimaat belangrijk. Het kan dat wie nu start, een tijd geleden deelnam aan de klimaatmarsen.” (lees verder onder foto)

Geologiestudenten trekken er vaak op uit voor veldwerk, ook in het buitenland. ©  Geologie UGent

De carrièremogelijkheden zijn divers. “Ze kunnen terecht in het onderzoeksveld of bij beleidsmakers, in de industrie of bij baggeraars. Nu er meer richting de maan en mars gekeken wordt, zijn geologen ook daar noodzakelijk.”

Ook de richtingen biologie en biotechnologie doen het goed. Andere zoals chemie en fysica hebben momenteel nog wat groeimarge. “Bij fundamentele wetenschappen is het vaak moeilijk om uit te leggen wat het allemaal inhoudt. Dan kiezen jongeren soms sneller voor directe opleidingen zoals geneeskunde. Maar bij onderzoekers of studenten die verder studeren, hebben we wel meer aantrek. Op het vlak van doctoraten en internationale studenten zijn wij een van de grootste faculteiten.”

Top 5

Dit academiejaar schreven zich aan de UGent voorlopig 7.751 jongeren in die voor het eerst aan een opleiding in het hoger onderwijs beginnen. Dat zijn er 2,20 procent meer dan vorig jaar. Dit zijn de populairste richtingen:

1. psychologie: 766

2. rechten: 596

3. handelswetenschappen: 553

4. revalidatiewetenschappen en kinesitherapie: 485

5. (toegepaste) economische wetenschappen en handelsingenieur: 475

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt