MR wil fiscale hervorming koppelen aan hervorming arbeidsmarkt

 ©  BART DEWAELE

“We kunnen niet onderhandelen over een fiscale hervorming indien er tegelijk geen ambitieuze hervorming van de arbeidsmarkt komt.” Dat heeft MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez woensdag, op een moment dat de begrotingsgesprekken stilaan van start gaan, verklaard op de website van de Franstalige liberalen.

mtmBron: BELGA

Meerderheidspartij MR wil “de activering van werkzoekenden versterken en terugkeer naar werk van langdurig zieken aanmoedigen” - verder dan wat al op tafel is gelegd door minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). “Er zitten niet genoeg stimulansen in om te gaan werken en er zijn te veel werkloosheidsvallen”, stelde vicepremier David Clarinval in La Libre Belgique.

Concreet wil MR dat een werkloze zijn uitkering verliest na twee jaar werkloosheid en twee weigeringen voor een opleiding naar een knelpuntberoep. Dezelfde redenering houdt de partij aan voor wie een leefloon krijgt: daar is sprake van een daling met 10 procent en een individueel traject.

Gemeenschapsdienst

Er is ook sprake van gemeenschapsdienst na twee jaar werkloosheid. De MR wil ook een fiscale vrijstelling voor opleidingen naar knelpuntberoepen en een premie van 3.600 euro voor werkgevers die een langdurig zieke weer aan de slag helpen. En de vakbonden mogen niet langer instaan voor de betaling van werkloosheidsuitkeringen.

De voorstellen zijn door PS al opzij geschoven. “We worden geconfronteerd met een gigantische crisis met de energieprijzen, de inflatie, het verlies aan koopkracht. Burgers verwachten dat politieke gezagdragers met concrete oplossingen komen, en niet met provocaties in de media”, aldus PS-voorzitter Paul Magnette op Twitter.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten