Rokende Buffalo’s bezorgen KAA Gent kopzorgen: “Kunnen poorten van stadion niet zomaar openzetten”

Gent -

Gentse supporters klagen al langer over hardnekkige rokers die het rookverbod in de Ghelamco Arena aan hun laars lappen. Daar wil het Gentse clubbestuur iets aan doen. Zondag – wanneer Cercle Brugge op bezoek komt - start alvast een nieuw proefproject: “Met heras-hekken zullen we van aan uitgang D – de hoek om - tot uitgang E een ruime rokerszone creëren.”

Stefan Smet

Sinds de start van het vorige voetbalseizoen geldt er een algemeen rookverbod in alle Belgische voetbalstadions. Maar KAA Gent wordt bij de handhaving van dat verbod geconfronteerd met enkele specifieke problemen. “Ons stadion maakt het ons zeker niet makkelijk om dat verbod te handhaven”, erkent communicatiemanager Tom Vandenbulcke. “De Ghelamco Arena heeft geen ‘buitenperimeter’. Buiten gaan roken, betekent dat je meteen ook de stadionomgeving verlaat.”

KAA Gent hoeft bij de handhaving niet meteen te rekenen op veel steun van de overheid. “De Pro League heeft het verbod ingevoerd, maar legt het voorts in handen van de clubs. De politie heeft andere prioriteiten en de FOD Volksgezondheid gaat bij controles zelden over tot verbaliseren. Onze stewards doen dan weer keihard hun best, maar hebben in deze een lastige opdracht.”

Het verbod strikt naleven, blijkt dus erg moeilijk: “We merken dat er inderdaad op bepaalde plaatsen toch gerookt wordt, zoals in de traphallen. Om rokers buiten het stadion te kunnen laten, hebben we destijds nochtans geïnvesteerd in uitgangsscanners.

In de praktijk blijkt bij de rust echter een te groot aantal supporters het stadion te willen verlaten, wat bij het opnieuw binnenkomen voor te lange wachtrijen zorgt. Voeren we die controle met de scanner niet uit, dan komen bij de rust mensen zonder ticket het stadion binnen.”

Zwartkijkers

Vooral de eventuele zwartkijkers zijn een doorn in het oog van KAA Gent: “Dit creëert zonder meer een ernstig veiligheidsprobleem. We kunnen dus niet zomaar de poorten openzetten voor de rokers”, laat Tom Vandenbulcke er geen twijfel over bestaan. “Toch willen we die rokers ook een fatsoenlijk alternatief kunnen bieden. Daarom beginnen we met een proefproject waarbij op wedstrijddagen met een tijdelijke constructie een ‘buitenperimeter’ zal worden gecreëerd voor de rokers.”

“We zullen in een eerste fase werken met heras-hekken. Zo zullen we van aan uitgang D – de hoek om - tot uitgang E een ruime rokerszone creëren. Aan uitgang H zal er wel nog gewoon gescand kunnen worden tijdens de rust”, aldus Vandenbulcke die de rokende Buffalo’s trouwens niet wil stigmatiseren: “We moeten rekening houden met onze rokende fans, maar proberen tegelijk voor de anderen een rookvrije beleving na te streven zonder te moeten inboeten op veiligheid”.

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent