Zes zwanen landen op Brusselse Ring: twee dieren doodgereden, politie legt verkeer stil om andere te redden

Vier zwanen konden gered worden na hun ongelukkige landing, twee dieren overleefden het niet. © Animal Rescue Service vzw

Sint-Stevens-Woluwe -

Op de buitenring ter hoogte van Sint-Stevens-Woluwe zijn woensdagmiddag zes jonge zwanen neergestreken met fatale gevolgen. Twee dieren werden aangereden en stierven ter plekke, de andere vier konden gelukkig worden gered. Dat meldt Animal Rescue Service vzw.

Dimitri Berlanger

Het was even een hallucinant tafereel woensdagmiddag: zes zwanen hadden zich duidelijk van landingsstrook vergist en belandden pardoes op de Ring. De Federale Wegpolitie repte zich ter plaatse en verwittigde meteen ook het Animal Rescue Team. Bij aankomst bleken twee dieren doodgereden door verraste bestuurders. De vier andere zwanen zaten gelukkig op de pechstrook.

Geen verwondingen

De Wegpolitie sloot meteen samen met een FAST-team de pechstrook en een rijvak af voor het geval de zwanen zouden vluchten, maar dat gebeurde gelukkig niet. Het verkeer werd even volledig stilgelegd en daarvan kon de ploeg van Animal Rescue Service vzw gebruikmaken om de dieren te vangen en veilig in de wagens te zetten. Daar konden ze rustig bekomen van hun hachelijke avontuur.

Aangezien de overgebleven zwanen geen verwondingen hadden, werden ze zo snel mogelijk opnieuw vrijlaten. Dat gebeurde aan het kasteel van Hélécine, waar ze op krachten kunnen komen aan enkele rustige vijvers alvorens opnieuw te vertrekken.

Reflecterende zon

Volgens Animal Rescue Service vzw zijn de zwanen vermoedelijk op de autostrade geland door de reflecterende zon op een nat wegdek. Dit lijkt voor hen op stilstaand water en dus ook een landingsplek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten