Liesbeth Van Impe (45) keert terug naar ‘De slimste mens’: “Veel voorbereiden heb ik niet kunnen doen”

 ©  SBS

Liesbeth Van Impe, de hoofdredacteur van deze krant, maakt vanavond haar intrede in ‘De allerslimste mens ter wereld’. Niet lang nadat ze bekendmaakte dat ze opnieuw ziek is, dat de kanker terug is. Een mokerslag. Of je hoofd dan nog wel op quizzen kan staan? “Veel voorbereiden heb ik niet kunnen doen.”

Eline VandeGehuchte

Heb je lang getwijfeld om opnieuw deel te nemen aan het programma?

“Ik denk dat ik al ‘ja’ gezegd had nog vóór Erik de vraag helemaal gesteld had. Ik vond het twee jaar geleden al bijzonder leuk om mee te spelen, maar door alle coronatoestanden was het toen wel een heel speciaal jaar. Ik keek ernaar uit om eens een normale editie, met publiek in de zaal en vrienden backstage mee te maken.”

Hoe heb je je voorbereid? Heb je gestudeerd? Geoefend?

“Ik heb zoals veel kandidaten wel wat in de app gespeeld. Maar toen kreeg ik vlak voor de opname het nieuws dat ik mogelijk opnieuw ziek was en toen was er van veel voorbereiding geen sprake meer.”

Drie jaar geleden had je al eens kanker, nu ben je opnieuw ziek. Hoe voel je je?

“Momenteel nog heel erg in de war en door elkaar geschud. Het enige voordeel aan de tweede keer kanker krijgen, is dat je de weg al weet en beter kan inschatten wat je te wachten staat. Maar die weken van onzekerheid en schrik zijn echt zeer overweldigend. Gelukkig is de prognose goed en zou de behandeling ook minder zwaar zijn dan de vorige keer.”

Stond je hoofd nog naar quizzen? Was er de twijfel om af te zeggen?

“Ik heb geen seconde gedacht aan afzeggen. De vorige keer dat ik ziek was, kon ik het best om met alle ellende als ik tegelijk mijn ‘gewone’ leven een beetje kan vasthouden. Ik blijf ook nu gewoon doorwerken, tenminste als het haalbaar is. Het helpt mij als ik op andere dingen kan focussen. Tijdens zo’n opname van De slimste mens ga je echt op in het spelletje en kan je niet met iets anders bezig zijn.”

Heb je op voorhand met de programmamakers gesproken over die toch wel vreemde situatie?

“Ik heb hen natuurlijk ingelicht en ik kan de productie alleen maar bedanken voor de manier waarop ze gereageerd hebben. De slimste mens is nu eenmaal fun en humor en lichtheid en dat rijmt allemaal niet goed met kanker. Maar hun reactie was super. Warm achter de schermen en complexloos tijdens de quiz. Helemaal zoals ik gehoopt had.”

Wat zijn je sterke punten in de quiz?

“Ik ben goed met de klassiekers: geschiedenis, aardrijkskunde en zo. En ik ben altijd bang dat ik een politieke vraag niet zou weten. Maar ik heb ook gigantische gaten in mijn kennis. Je moet toch altijd ook een beetje geluk hebben.”

Kan je de allerslimste mens ter wereld worden?

“Dat lijkt me wel heel straf, zeker als je de tegenstand bekijkt. Maar ik zal altijd kunnen zeggen dat ik mijn best gedaan heb.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook