Milieubewegingen waarschuwen regering voor “historische fouten en impasse rond Oosterweel”

 ©  BELGA

Een twintigtal milieubewegingen roept de Vlaamse regering op om Vlaanderen te behoeden voor historische fouten en de impasse rond Oosterweel te zien als een kans. Dat doen ze nadat de onderhandelingen tussen het kabinet van minster van Omgeving Zuhal Demir met een aantal actiegroepen vorige week mislukte.

jvhBron: BELGA

“De Oosterweelverbinding vormt de doodsteek voor het klimaatbeleid”, stellen de bewegingen in een gezamenlijke nota. “Stikstof wordt beschouwd als een probleem als het over de landbouw gaat, maar niet als het over transport gaat. Die selectiviteit is stuitend.”

Volgens de actiegroepen zal de Oosterweelverbinding “meer auto’s en vrachtwagens aantrekken. Zeker aangezien de haven van Antwerpen wil uitbreiden met een capaciteit van 4 miljoen containers.” In het Milieueffectenrapport wordt, aldus de actiegroepen, “geen rekening gehouden met het aanzuigeffect op de rest van Vlaanderen, en dus ook niet met de extra uitstoot van fijn stof en stikstof”.

De bewegingen scharen zich verder achter de milieustakingsvordering, die bedoeld is om de werken stil te leggen, vergund of niet. “En daarbij komt ook nog eens dat de Vlaamse waterkwaliteit tegen 2027 in betere staat moet zijn”, besluit men. “Die doelstelling halen we niet als we de meest vervuilde grond - die van de Oosterweeltunnel - gaan verspreiden over Vlaanderen. De ongeremde groei van de Antwerpse haven biedt ons almaar minder lusten en almaar meer lasten.”

Het gaat om: Climaxi vzw, Gents Ecologisch Centrum, Red onze kleiputten, Axi vzw, Actiecomité Leefmilieu Rupelstreek, Gents Milieufront, Boerenforum, Ineos Will Fall, FairFin vzw, Fridays For Future Antwerpen, Reizigersbond , Burgerplatform OnzeMobiliteit, Samenhuizen vzw, ‘t Uilekot vzw, Grootouders voor het klimaat, Climate Express en Globelink.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten