Britse premier Liz Truss bijt van zich af na vernietigende kritiek op belastingverlagingen: “Moet moeilijke beslissingen nemen”

Liz Truss ©  REUTERS

De Britse premier Liz Truss heeft donderdag de aangekondigde belastingverlagingen tegen hevige kritiek verdedigd. “We moeten dringend actie ondernemen om onze economie tot groeien te brengen en Groot-Brittannië in beweging te krijgen, en ook om de inflatie te beteugelen”, aldus de premier bij de BBC. Het gaat om de eerste uitspraken van de Britse premier in enkele dagen over de huidige financiële crisis – veroorzaakt door de aankondigingen van minister van Financiën Kwasi Kwarteng.

jvhBron: BELGA

Volgens haar was de “beslissende actie” van de overheid nodig om de mensen door de winter te helpen, met het oog op de hoge inflatie en stijgende energieprijzen. Ze zei bereid te zijn om als premier moeilijke beslissingen te nemen. De regering heeft volgens haar verzekerd dat consumenten en ondernemingen minder belastingen betalen en beschermd zijn tegen hoge energiekosten.

LEES OOK. De start was niet vlekkeloos en het werd alleen maar erger: in amper drie weken lijkt Liz Truss het al te hebben verpest (+)

Truss gaf toe dat vele maatregelen niet op één nacht effect zullen hebben. Wel zullen ze volgens haar op de lange termijn helpen om de economie aan te zwengelen en beter betaalde jobs te scheppen. “Er zullen altijd mensen zijn die er tegen gekant zijn.” De premier ontkende ook dat de belastingverlagingen enkel de rijken ten goede zou komen. Dat is volgens haar “simpelweg niet juist”. Ze benadrukte het “juiste plan” te volgen.

LEES OOK. Bank of England moet ingrijpen na horrorweek voor Britse economie

Kwarteng had vorige week vrijdag aangekondigd dat de inkomstenbelasting voor mensen met een laag inkomen met 1 procentpunt en voor mensen met een hoog inkomen met vijf procentpunten omlaag gaat. Ook wil hij een verhoging van de sociale zekerheid en van de vennootschapsbelasting terugdraaien. De minister zei niet hoe het miljardenpakket gefinancierd moet worden. De dure steunmaatregelen en belastingverlagingen veroorzaakten onrust op de beursvloer.

LEES OOK. Waarom het met Britse pond nog slechter gaat dan met de euro: “Dit maakt de markten bang” (+)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten