70 wildplassers op de bon in eerste drukke studentennacht in Gent

In de Overpoort was het woensdagnacht over de koppen lopen. ©  David Van Hecke

GENT -

De eerste grootschalige feestnacht van het nieuwe academiejaar in Gent is zonder grote incidenten verlopen. Dat zegt de lokale politie. Er werden wel een tachtigtal boetes uitgedeeld.

Bert Staes

LEES OOK. Camille bracht het vuurwerk, de studenten de sfeer tijdens eerste echte feestnacht van nieuw academiejaar: “Ben zo blij terug te zijn”

Het is verboden te urineren of zich te ontlasten op openbare plaatsen, uitgezonderd in het publiek sanitair. Artikel 2 bis uit het lokale politiereglement in Gent zal nu ook voor tientallen studenten goed bekend zijn. De politie schreef in de nacht van woensdag op donderdag namelijk 71 GAS-boetes uit voor wildplassen.

Voor wie dat de eerste keer is, komt dat op een boete van 60 euro te staan. ‘Recidivisten’ krijgen bij een tweede keer 120 euro voorgeschoteld. De derde keer is het 250 euro en wie nog blijft volharden, krijgt vanaf de vierde keer een boete liefst 350 euro onder zijn of haar neus.

Ook de medische hulpdiensten hadden woensdagnacht hun handen vol in de Overpoort. ©  SD

Het was woensdagnacht erg druk in de Overpoort en rond het Sint-Pietersplein, waar tienduizenden studenten de start van het nieuwe academiejaar vierden met de Student Kick-Off. De politie was voorbereid en moest kort na middernacht de Overpoort afsluiten omdat het te druk werd.

Er waren kleine opstootjes: vier mensen mochten mee naar de cel om af te koelen. Twee personen beschadigden een politievoertuig. “Maar gezien de grote opkomst, kunnen we spreken van een geslaagde avond”, zegt politiewoordvoerder Matto Langeraert.

Er werden ook 13 GAS-boetes uitgedeeld voor glas op straat. Dat is verboden in en rond de Overpoort. Zes mensen kregen ook een proces-verbaal voor drugsbezit.

Ook de medische hulpdiensten hadden woensdagnacht hun handen vol in de Overpoort. Er moesten verschillende jongeren afgevoerd worden met ambulances omdat ze te diep in het glas hadden gekeken.

QUIZ. Ben je een groentje of een ervaren rot? Test hier hoeveel jij weet van het Gentse studentenleven

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten