Kremlin kondigt aan: Rusland keurt vrijdag annexatie van bezette Oekraïense gebieden goed

De Russische president Vladimir Poetin zal vrijdag verdragen ondertekenen over de aansluiting van Loehansk, Cherson, Donetsk en Zaporizja: de vier bezette Oekraïense gebieden waar eerder als illegaal veroordeelde referenda plaatsvonden. Dat kondigt het Kremlin donderdag aan.

jvh, mtmBron: BELGA

De ondertekening zal gebeuren op vrijdag om 15 uur Moskouse tijd (14 uur Belgische tijd), zo meldt het Russische staatspersagentschap TASS. Dat moet gebeuren in het grote paleis van het Kremlin. Poetin zal bij de ceremonie een “uitvoerige toespraak” geven, aldus de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov.

In de marge van het evenement op vrijdag zal Poetin ook spreken met de door Rusland geplaatste leiders van de zelfverklaarde volksrepublieken Loehansk en Donetsk in het oosten van het Oekraïne en van de gebieden Cherson en Zaporizja in het zuiden. Zij zijn al in Moskou aangekomen.

Ook staat een grote bijeenkomst gepland in het centrum van Moskou. Die moet naar verluidt de grote steun van de Russen voor het beleid van Poetin aantonen. Zo staat er op het Rode Plein een podium en is er ’s avonds een concert gepland.

Schijnreferenda

In de vier gebieden - die gedeeltelijk onder Russische controle staan - vonden er van vorige week vrijdag tot en met dinsdag schijnreferenda plaats. Volgens de Russische bezetters zou een grote meerderheid daarbij gestemd hebben voor de annexatie bij de Russische Federatie. De VN hebben de haastig georganiseerde stemming - soms onder bedreiging van vuurwapens - als illegaal bestempeld. De stemming wordt wereldwijd niet erkend, want vormt een schending van het Oekraïense en internationale recht en had geen democratische minimumnorm.

De ondertekening van de verdragen gebeurt voor het Russische parlement over de annexatie van de gebieden zal stemmen. Dat gebeurt volgende week maandag en dinsdag.

Rusland veroverde de gebieden in het oosten en zuiden kort na de start van de invasie in februari. Intussen voeren de Oekraïense strijdkrachten daar een tegenoffensief, waarbij ze op enkele weken tijd ook grondgebied heroverden waarom de Russen maanden hadden gevochten. De Oekraïense troepen zijn zo de strategische stad Lyman in Donetsk genaderd. Er wordt hevig gevochten in alle gebieden die Rusland claimt.

De schijnreferenda doen denken aan de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim in 2014. Dat gebeurde eveneens na een volksraadpleging, die internationaal niet wordt erkend. Samen de Krim heeft Rusland momenteel ongeveer 20 procent van het Oekraïense grondgebied onder controle.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten