Foyer heeft met Claude, Ria en Dré eindelijk nieuwe uitbaters: “We willen de zaak ook doen draaien als er geen voorstellingen zijn”

Ria, Claude en Dré kregen groen licht van de stad om de Foyer nieuw leven in te blazen. ©  tjm

Tielt -

Na een maandenlange zoektocht heeft Stad Tielt dan toch vlak voor de start van het cultuurseizoen nieuwe uitbaters gevonden voor de Foyer, de horecazaak in cultuurcentrum Gildhof. Claude Taelman (54) zal samen met zijn partner Ria Lescroat (51) en haar zoon Dré Dobbelaere (22) de uitbating op zich nemen. Woensdagavond hielden ze de Foyer al een eerste keer open.

Tjorven Messiaen

De Foyer is voor Claude geen onbekend terrein. Hij stond er samen met andere vrijwilligers van KKF & Co, een Tieltse vereniging die geld inzamelt voor het Kinderkankerfonds van UZ Gent, tussen februari en eind mei al achter de toog. “Toen heb ik de smaak te pakken gekregen, ja”, vertelt hij. Aangezien zijn partner Ria en haar zoon Dré ook wel heil zagen in de uitbating van een horecazaak, besloten ze daarom een concessieaanvraag in te dienen bij het stadsbestuur.

“Dré had al langer de ambitie om iets te doen in de horeca en toen we hier met KKF de uitbating deden, heeft hij meegeholpen en geproefd van wat het precies inhoudt”, vertelt Claude. Dré deed ook al wat ervaring op als student, toen hij als flexijobber bijsprong in de horeca. “Ik werk nu in het bedrijf van mijn vader, maar daar mis ik het om onder de mensen te komen. Vandaar dat dit een mooie kans is”, zegt hij.

Eerst geweigerd

Een eerste concessieaanvraag van het drietal werd aanvankelijk geweigerd, maar toen de stad eind augustus nog eens een oproep deed, was het wel prijs. Het stadsbestuur hoopte dat de Foyer bij de start van het cultuurseizoen – op woensdag 28 september – al terug open zou gaan. “Wat maakte dat het allemaal heel erg snel moest gebeuren”, zegt Ria. “Zelf zijn we immers ook pas sinds vorige week vrijdag op de hoogte. De laatste dagen was het dan ook rushen om alles klaar te krijgen.”

Claude, Ria en Dré blijven de Foyer voorlopig combineren met hun dagjob – Claude heeft een schoonmaakbedrijf, Ria is kapster en Dré werkt als fleet manager. “Maar mocht het hier goed lopen, dan ga ik misschien wel de stap zetten en hier voltijds werken”, zegt Dré. “Voorlopig zullen we sowieso ’s avonds openen van woensdag tot en met zondag”, zegt Ria.

Breder publiek

Naast de toeschouwers die naar een voorstelling in het Gildhof komen, hoopt het drietal dat ook andere mensen en verenigingen de weg vinden naar de Foyer. “Dit is hier een ideale locatie om te vergaderen. Daarvoor zouden we zelfs op maandag en dinsdag openen”, klinkt het. “We willen niet helemaal afhankelijk zijn van de voorstellingen, maar op termijn het volledige potentieel van het gebouw benutten door bijvoorbeeld ook zelf voorstellingen te organiseren”, zegt Claude. “We zullen ons alleszins hard inzetten om de Foyer te doen herleven en terug op de kaart te zetten”, vult Ria nog aan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten