Acht procent minder bouwvergunningen uitgereikt, voor het eerst sinds 2003 meer huizen dan flats

 ©  FRED DEBROCK

Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar werden in België meer bouwvergunningen uitgereikt voor eengezinswoningen dan voor flats. Het is de eerste keer in bijna twintig jaar dat flats het onderspit moeten delven. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het statistiekbureau Statbel.

wverBron: BELGA

Het verschil is klein: van januari tot en met juni werden vergunningen uitgereikt voor de bouw van 14.088 eengezinswoningen en van 13.953 flats. In de eerste helft van 2021 was dat nog omgekeerd, toen werd de bouw vergund van 14.904 huizen en 15.580 flats.

In België worden sinds 2003 meer nieuwe flats vergund dan ééngezinswoningen. In 2018 was het verschil het grootst, maar sinds 2019 werd de kloof kleiner, zegt Statbel.  Mogelijk gaat het om een tijdelijk fenomeen. Embuild, de vroegere Confederatie Bouw, zei onlangs dat de vraag naar huizen met een tuintje vermoedelijk is gestegen door de coronacrisis, maar dat er onderliggend een structurele vraag is naar flats. Dat komt onder andere door het toenemend aantal alleenstaanden. In Vlaanderen werden er in de eerste jaarhelft wel nog meer nieuwe flats vergund (11.609) dan eengezinswoningen (10.548).

Alleenstaanden

Het totale aantal uitgereikte bouwvergunningen voor nieuwbouw lag van januari tot en met juni lager dan een jaar eerder. Voor heel België gaat het om een daling met 8 procent tot 28.041 woningen (eengezinswoningen en flats). In Vlaanderen bedroeg de daling 5 procent, tot 22.157 vergunde nieuwe woningen. Ook het aantal vergunningen voor renovatie is gedaald. 

In heel 2021 piekte het aantal bouwvergunningen. Dat was vooral te danken aan de eengezinswoningen, waarvan het aantal vergunningen op het hoogste niveau belandde sinds 1997 (zowel in België als in Vlaanderen). Ook het aantal vergunningen voor renovaties zat toen stevig in de lift.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten