“Ik wil dat mijn zusje later veilig kan uitgaan”: Mattia (24) en Gabriel (23) maken app met noodknop voor ongewenst gedrag

Gabriel en Mattia (tweede en derde van links) trokken de straat op tijdens Student Kick-Off. ©  David Van Hecke

Gent -

Met een nieuwe app willen Mattia Lietaert en Gabriel D’Hondt ervoor zorgen dat jongeren veilig kunnen uitgaan. Via een noodknop worden organisatoren of de barman meteen verwittigd bij ongewenst gedrag of een medisch probleem. In één adem kunnen gebruikers nieuwe plekken en evenementen ontdekken.

Fien Lakiere en Simon Dekaezemaker

De app Naise is er nog niet, maar bedenkers Mattia Lietaert (24) en Gabriel D’Hondt (23) willen al zo veel mogelijk jongeren bereiken met hun plannen. Daarom trokken ze woensdag met een team naar de Student Kick-Off om reclame te maken.

“Ons idee bleek al meteen relevant”, zegt Lietaert. “We kwamen een meisje tegen dat hard gevallen was en niet meteen iemand vond van de security of EHBO. Met onze app zou ze meteen hulp kunnen vragen via haar locatie.”

De handelswetenschapper speelde al even met het idee om iets te ontwikkelen voor een veiliger uitgaansleven. “Zelf heb ik niet echt ongewenst gedrag meegemaakt, maar ik hoor het wel vaak van vrienden. Mijn zusje van 13 jaar bijvoorbeeld wordt nu soms al lastiggevallen, dus als zij later uitgaat wil ik dat er iemand is die haar kan helpen als er iets gebeurt.”

Noodknop

De app werk als een soort noodknop, waarmee je rechtstreeks aan organisatoren of barpersoneel een melding kunt doen, maar ook vrienden kunt verwittigen. “Als je wordt lastiggevallen of iemand voelt zich niet goed, kan er meteen worden ingegrepen. Daarnaast willen we ook info geven over hoe je best reageert in bepaalde situaties.”

Met zijn idee kwam Mattia terecht bij student informatica Gabriel en de app was geboren. “Naise wordt helemaal door ons ontwikkeld. De naam staat voor ‘new activities in a safe environment’. Naast veilig uitgaan, willen we ook een nieuw sociaal netwerk zijn waar alles van evenementen op één plek verzameld is, ook de tickets en de timetable.” (lees verder onder screenshots)

De app Naise is over enkele weken te gebruiken, maar wie interesse heeft kan nu al registreren. ©  Naise

Zo wordt het voor organisatoren nuttig om mee te werken, want ze kunnen hun evenement promoten. “Dat kan een cafébaas zijn uit de Overpoort, of een lokale jeugdbeweging die een fuif organiseert. Wie weet kunnen ook festivals als Tomorrowland of Rock Werchter onze app gebruiken.”

Voor feestvierders is er nog een extraatje. “Wie de app gebruikt, kan punten verdienen door ergens in te checken of opdrachten te doen zoals een filmpje posten. Die punten kan je dan inruilen voor kortingen of gratis drankjes. En je kunt ook foto’s en filmpjes delen met je vrienden.”

In eerste instantie ligt de focus van de gratis app op jongeren tussen 16 en 30 jaar. “Iedereen kan zich nu al registreren. Binnenkort zal je een eerste versie van de app kunnen downloaden en daarmee kan je vijfduizend euro aan prijzen winnen. Over een paar weken moet de app echt live zijn.”

Info: www.naise.be

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt