Staatsveiligheid neemt ook georganiseerde misdaad in het vizier

Minister van Justitie Vincent Van Quicenborne (Open VLD). ©  BELGA

Minister van Justitie Vincent Van Quicenborne (Open VLD) heeft aan de Staatsveiligheid gevraagd om voortaan ook de georganiseerde misdaad in het vizier te nemen. Dat heeft de minister donderdag in de Kamer verklaard.

mtmBron: BELGA

Van Quickenborne was een opgemerkte aanwezige in het halfrond. Hij verblijft met zijn gezin immers al enige tijd in een veilig onderkomen, nadat een ontvoeringspoging tegen hem kon worden verijdeld. Voor aanvang van het vragenuurtje kreeg Van Quickenborne een kamerbreed applaus uit steunbetuiging.

Samen met premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) kreeg de minister vragen voorgeschoteld over de strijd tegen extremisme en de georganiseerde misdaad. Zoals bekend vonden woensdag verschillende huiszoekingen plaats in rechts-extremistische milieus. Bij een huiszoeking werd een verdachte doodgeschoten, nadat hij zelf eerst het vuur zou hebben geopend.

Capaciteit verdubbeld

Omdat de georganiseerde misdaad net als terrorisme en extremisme een bedreiging vormt voor onze rechtsstaat, heeft de minister de Staatsveiligheid de opdracht gegeven zich ook daar op te concentreren. De dienst zal zich bezighouden met het bestrijden van corruptie tot op het hoogste niveau, het tegengaan van infiltratie in onze belangrijkste beslissingsorganen en het inzetten van bijzondere inlichtingsmethodes om criminele netwerken in kaart te brengen.

Volgens Van Quickenborne kan de Staatsveiligheid dat extra werk ook aan. De regering besliste eerder al de capaciteit van de dienst te verdubbelen. In 2020 moesten ze het met 580 mensen doen, vandaag staat de teller op 750 mensen en tegen het einde van de legislatuur zou sprake zijn van meer dan 1.000 mensen. Bovendien keurde het parlement enkele maanden geleden een wetsontwerp goed dat de inlichtingendiensten meer armkracht geeft.

Aangeboden door onze partners