Grondwettelijk Hof geeft “duivelskoppel” Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker gelijk
Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker. — © BELGA
Het Grondwettelijk Hof heeft donderdag geoordeeld dat het gebrek aan een cassatieberoep tegen de beslissing van de voorzitter van het hof van assisen om bepaalde getuigen niet te horen, discriminerend is. Daarmee volgt het Hof Jean-Claude Lacote en Hilde Van Achter, het zogeheten duivelskoppel, die om die reden in cassatie gingen tegen hun veroordeling tot 30 en 24 jaar cel door het West-Vlaams hof van assisen.
Het Hof van Cassatie stelde prejudiciële vragen aan het Grondwettelijk Hof over het feit dat geen cassatieberoep mogelijk is tegen de beslissing van de assisenvoorzitter om bepaalde getuigen niet op te nemen in de getuigenlijst. In strafzaken voor andere rechtscolleges is dergelijk beroep wel mogelijk, waardoor volgens het Hof van Cassatie sprake is van een verschil in behandeling.
Het Grondwettelijk Hof stelde donderdag dat dit verschil in behandeling discriminerend is voor partijen in een assisenprocedure. De bezorgdheid van de wetgever om het assisenproces te versnellen, verklaart volgens het Hof niet waarom een uitgesteld cassatieberoep niet mogelijk zou zijn. Door de grondwettelijkheid kunnen de partijen dus beroep doen op zo’n uitgesteld cassatieberoep.
30 en 24 jaar cel voor moord
Jean Claude Lacote en Hilde Van Acker werden op 17 maart 2021 door het hof van assisen veroordeeld tot 30 en 24 jaar cel voor moord. Tien jaar eerder werden ze reeds bij verstek veroordeeld voor deze feiten. Maar ze dienden beroep in bij het Hof van Cassatie tegen het arrest van de preliminaire zitting van 24 september 2020 van de West-Vlaamse assisenvoorzitter waarin de getuigenlijst werd vastgesteld.
Daarop stelde het Hof van Cassatie prejudiciële vragen aan het Grondwettelijk Hof over het gebrek aan beroepsmogelijkheden tegen de weigering van de assisenvoorzitter om bepaalde getuigen te horen. Daarbij wijst het erop dat daartegen wel cassatieberoep mogelijk is bij andere rechtscolleges in strafzaken.
Het Grondwettelijk Hof stelde dat uit de parlementaire voorbereidingen blijkt dat de wetgever de assisenprocedure wilde versnellen en vereenvoudigen, wat zou kunnen verantwoorden dat geen onmiddellijk cassatieberoep mogelijk is tegen het arrest waarbij de getuigenlijst wordt vastgelegd. Maar uit die voorbereidingen blijkt volgens het Hof niet waarom geen uitgesteld cassatieberoep - dat kan worden ingesteld nadat het assisenproces is afgelopen - mogelijk is.
Daarom oordeelt het Grondwettelijk Hof dat er sprake is van een ongrondwettelijkheid. Dat betekent dat er een uitgesteld cassatieberoep mogelijk is, luidt het nog.
Lees ook
Hof van Cassatie buigt zich opnieuw over dossier “duivelskoppel” Lacote en Van Acker
‘Duivelskoppel’ Lacote en Van Acker trekt naar cassatie tegen zware celstraffen
Assisen ‘duivelskoppel’: Hilde Van Acker veroordeeld tot 24 jaar cel, Lacote 30 jaar
Assisen ‘duivelskoppel’: levenslang geëist tegen Lacote, 30 jaar voor Hilde Van Acker: “Eindeloze leugens en ijskoude onverschilligheid”
Video
Hoofdpunten
2.000 extra treinen per week zonder haltes op te offeren: zo ziet nieuw vervoersplan van de NMBS eruit
De weg uit het labyrint is gevonden: Minotaurus is nieuwe afvaller in ‘The masked singer’
Alexander De Croo na begrotingsakkoord: “Dat politici zelf beslissen over hun loon en pensioen is niet gezond. Een apart comité zou dat moeten vastleggen”
Fitte Vormer kan ook geen wonderen verrichten: Toby Alderweireld schenkt Antwerp verdiende zege tegen Zulte Waregem
De échte blauwe vinkjes gaan verdwijnen: enkel wie betaalt, krijgt er nog eentje
Beste van Plus
Nieuwe huiseigenaars klagen tijdlang over sigarettengeur in badkamer en ontdekken tijdens kuisbeurt waar het vandaan komt: “Walgelijk”
Moeder laat dochter eigen haren knippen, maar heeft daar meteen spijt van: “Heb je wel een spiegel gebruikt?”
Japanner Seiichi Sano (89) is de oudste surfer ter wereld: “Ik wil surfen tot ik 100 ben”
Spaanse actrice wordt op haar 68ste nog moeder via draagmoederschap: “IK LEEF WEER”
Vrouwen kaarten nietsvermoedend tot ongenode vijfde “gast” opduikt: “Help!”