Voormalige pastorij aan Edegemse basiliek ontvangt Oekraïense vluchtelingen

De Oekraïense vluchtelingen werden verwelkomd met een glaasje cava. © Joris Herregods

Edegem -

De eerste negen oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne hebben woensdag hun intrek genomen in de voormalige pastorij van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Van Lourdes aan de Hovestraat van Edegem. De kerkraad serveerde ze vol-au-vent met frietjes en een glaasje cava.

Filip Spoelders

Midden juni kreeg de kerkraad de vraag van de gemeente om de woning, die sinds 2019 leeg staat, in te richten tot collectieve noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen. Met een budget van 30.000 euro, dat door de Vlaamse overheid via het lokaal bestuur ter beschikking werd gesteld, gingen Koen Snyders, secretaris van de kerkraad, en penningmeester André Anckaert met vrijwilligers aan de slag. De kamers, de elektriciteit, de verwarming en de tuin kregen een stevige opknapbeurt om vijftien plaatsen vrij te maken.

Eén van de slaapkamers in de pastorij. © Joris Herregods

“Deze week verhuisden er al negen mensen, drie alleenstaanden en twee moeders met twee kinderen, naar onze woning. Deze mensen komen uit Bucha waar in het begin van de oorlog zware strijd geleverd werd en dorpen werden vernietigd. Anderen komen uit de Donbas waar de oorlog nog volop woedt. Wij willen deze mensen een veilige en aangename opvang geven door een kleine gemeenschap proberen te vormen met een familiaal karakter”, vertelt Koen Snyders.

De badkamer werd ook opgefrist. © Joris Herregods

Met Mats Vei, een Oekraïense Edegemnaar, en Volodymyr, een priester in opleiding die stage loopt in de parochie, hebben de vluchtelingen meteen enkele vertrouwenspersonen. “Mats spreekt de taal van de nieuwe bewoners. Hij zal verschillende malen per week langsgaan en ons op de hoogte houden. We zullen de Oekraïeners zo goed mogelijk opvangen.”

De pastorij in de Hovestraat vormt een tijdje de thuis voor de vluchtelingen. © Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten