Selahaddin Tankisi schuldig bevonden aan moord op kleermaker Mehmet Özkaraman

 ©  belga

Een Antwerpse assisenjury heeft Selahaddin Tankisi (60) donderdag schuldig bevonden aan de moord op Mehmet Özkaraman (54), die hij drie jaar geleden met enkele tientallen messteken om het leven had gebracht in zijn kleermakerszaak in Antwerpen. De verdediging had de intentie tot doden niet betwist, maar wel de voorbedachtheid. Ook dat vond de jury bewezen.

mtmBron: BELGA

Selahaddin Tankisi was op 6 november 2019 gewapend met een mes naar de kleermakerszaak aan de Brederodestraat getrokken. Hij was de kleermaker te lijf gegaan en had hem 45 snij- en steekwonden toegebracht. Een van de steken werd met volle kracht in de nek gegeven. Het lichaam van het slachtoffer liep dermate veel schade op dat hij geen overlevingskansen had.

“De intentie om te doden blijkt uit de keuze van het wapen, de intensiteit van de aanval, het aantal snij- en steekwonden en de korte tijdspanne - zeven minuten - waarbinnen de feiten zich hebben afgespeeld”, motiveerde de jury.

“Verdiende straf”

Ook de voorbedachtheid vond de jury bewezen. Anderhalve maand voor de fatale steekpartij was er een conflict ontstaan tussen Selahaddin en Mehmet, waarbij er wederzijds beledigende berichten werden gestuurd. De beschuldigde had tegenover het slachtoffer en diens vriendinnen er meermaals mee gedreigd dat er op 26 oktober 2019 iets zou gebeuren waardoor hij “in de media” zou komen. Mehmet zou zijn “verdiende straf” krijgen en de “hel” zou losbreken. Een van hen was “te veel” en Selahaddin schreef ook dat hij zijn “eer’ moest redden.

Op 26 oktober 2019 gebeurde er uiteindelijk niets. De beschuldigde erkende dat hij op 6 november 2019 tijdens een wandeling - zowat een uur voor de eigenlijke feiten - beslist had om naar de kleermakerszaak te gaan. Hij had een mes bij en was kwaad. Een getuige hoorde hem aan het slachtoffer zeggen: “ik ga u kapotmaken”.

“De bewering dat de beschuldigde enkel wilde vechten met het slachtoffer is dus ongeloofwaardig. Ten laatste een uur voor de feiten heeft hij de beslissing genomen om Mehmet te doden. Hieruit blijkt duidelijk de voorbedachtheid”, klonk het in de motivering.

Selahaddin werd schuldig bevonden aan moord. Vrijdag wordt zijn straf bepaald. Hij riskeert de levenslange opsluiting.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten