Lachaert wil indexsprong op lonen van ministers: “Zelf zal ik volgende indexering afstaan aan goed doel.”

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert wil dat de lonen van de ministers bij de volgende overschrijding van de spilindex niet nog eens geïndexeerd worden. Lachaert zelf belooft om zijn volgende loonindexering af te staan aan een goed doel. “Ik sponsor al jaren de Christoforusgemeenschap in Munte, een leefgemeenschap voor mensen met een beperking. Ik zal berekenen hoeveel ik door de volgende indexering netto meer zal krijgen en dat elk jaar schenken.”

Het idee ontstond tijdens de uitzending van Tafel van Vier. “Wie 6.000 euro verdient (ongeveer wat een gewoon parlementslid krijgt, red.), ontvangt door de opeenvolgende indexeringen dit jaar al 600 euro per maand meer dan een jaar geleden. Daar kan je al eens iets mee doen”, erkende Lachaert. Hij gaf ook aan dat een Open VLD-parlementslid (havenondernemer Christian Leysen, red.) al in een brief aan de Kamervoorzitster gevraagd had om zijn eigen loon te onderwerpen aan een indexsprong.

Ineens een indexsprong voor alle Kamerleden invoeren, vinden ze bij Open VLD dan weer een brug te ver. “Dat moet iedereen op vrijwillige basis voor zichzelf uitmaken.” In de Kamer zou dat ook iets meer voeten in de aarde hebben. “De ministers daarentegen kunnen dat binnen de regering voor zichzelf regelen”, zegt de woordvoerder van Open VLD. “Daarom achten we dat sneller realiseerbaar.”

Eerder had ook oppositiepartij N-VA er al voor gepleit om de partijdotaties niet meer te indexeren. Die zijn dit jaar in totaal al met meer dan 300.000 euro gestegen, tot boven de 44 miljoen euro per jaar. (hca)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten