Veldrijden Elite Berencross in Meulebeke

Michael Vanthourenhout wil in Meulebeke opnieuw schitteren in ‘zijn’ Berencross: “Dan kan ik met gerust gemoed naar Amerikaans Wereldbekerluik”

Michael Vanthourenhout houdt van slopende modderopdrachten, dat bewees hij twee weken geleden met winst in de openingscross in Kruibeke. © BELGA

Meulebeke -

Kan Michael Vanthourenhout zaterdag voor de derde keer juichen in de Berencross in Meulebeke? “Het parcours vol afwisseling ligt me. Door de regen van de afgelopen dagen zal het niet snel gaan. Zo’n afspraak met een hoog crossgehalte is echt iets voor mij.”

Michel Vanden Heede

Michael Vanthourenhout blinkt in zijn vel na zijn droomstart. “Ik had niet verwacht om de openingscross in Kruibeke te winnen”, vertelt de sterkhouder van Pauwels Sauzen-Bingoal. “Ik had er tijdens de voorbereiding alles aan gedaan om klaar te zijn voor de strijd, maar tijdens de ploegstage twee weken voor de start van het seizoen liep het niet zoals ik wilde. Achteraf bleek dat ik nog een beetje de weerbots had van mijn hoogtestage voordien. Eenmaal in koers zat het gevoel goed. Een mooie prestatie in de opener, daar zou iedereen voor tekenen.”

“Ik doe deze winter alle klassementen”, zegt Vanthourenhout. “Al gaat mijn voorkeur wel opnieuw uit naar de Wereldbeker, waar de manches mooi verspreid liggen over het hele seizoen. Ik besef dat het moeilijk wordt om in zo’n lange campagne overal goed te zijn. Een eerste piek wil ik hebben tegen het Europees kampioenschap in Namen (op zondag 6 november, red). Dat is een cross waar ik ver kan komen. Op zo’n lastig traject wint de sterkste meestal. Ik heb een boontje voor dat soort slopende opdracht.”

Ook de manche van de Exact Cross in Meulebeke spreekt hem aan. “Ik won in 2019 en 2021. Dan kom je graag terug. Als ik een goede prestatie kan neerzetten, dan zal ik met een gerust gemoed kunnen afreizen naar het Wereldbekerluik in de Verenigde Staten”, aldus de oud-Wingenaar. “Samen met Eli Iserbyt probeer ik er overal het maximale uit te halen. Dat Laurens Sweeck overstapte naar een ander team, is geen slecht gegeven. In het verleden waren er soms wrijvingen tussen ons. Bovendien is het ook voor het publiek beter. Eli en ik kennen mekaar goed. Veel afspraken zijn er niet nodig. Cross is op dat vlak eigenlijk heel eenvoudig. Vorige week in Beringen was Eli de sterkste. Ik had er dan ook geen moeite mee om voor de tweede prijs te rijden.”

Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt zullen in de Berencross in Meulebeke vooral rekening moeten houden met Europees kampioen Lars van der Haar en Laurens Sweeck.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten