“Zeker 30 doden en 88 gewonden bij Russische raketaanval op humanitair konvooi in Zaporizja”

In Oekraïne zijn vrijdag 30 mensen omgekomen bij een Russische aanval op burgers. Er vielen ook 88 gewonden. Dat meldt de lokale politie van Zaporizja, een regio die door de Russen gedeeltelijk wordt bezet. De politie spreekt van een oorlogsmisdaad. Rusland ontkent verantwoordelijk te zijn voor de aanval en wijst Oekraïne aan als schuldige.

jvh, wverBron: Belga

“Onder de doden waren twee kinderen: een 11-jarig meisje en een 14-jarige jongen,” aldus Igor Klimenko, het hoofd van de Oekraïense nationale politie op Facebook. “Ook een 3-jarig meisje raakte gewond.” De politiebaas beschuldigde de Russen ervan de locatie opzettelijk als doelwit te hebben gekozen “in de wetenschap dat er veel mensen waren, vooral ‘s ochtends”.

Honderden Oekraïense burgers stonden met auto’s in de rij om door Russen bezet gebied binnen te rijden. Ze waren volgens Oekraïense functionarissen van plan om familieleden op te halen. “De vijand heeft een raketaanval uitgevoerd op een humanitair konvooi van burgers”, zegt Oleksander Staroech, de Oekraïense gouverneur van de deels door Rusland bezette regio Zaporizja.

De Russische bezettingsmacht in Zaporizja heeft Oekraïne er echter van beschuldigd achter de aanval te zitten. “Oekraïense strijders hebben een nieuwe terreurdaad gepleegd”, aldus Vladimir Rogov, een verantwoordelijke van de regionale bezettingsmacht op Telegram. “Toen ze zagen dat de bevolking naar het bezette deel van Zaporizja trok, hebben ze een colonne van tientallen burgerauto’s geviseerd.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten