Nieuwe flitspaal op steenweg: “Het is onze plicht om goed te controleren, bij een aanrijding boven de 50 km per uur neemt de overlevingskans snel af”

Korpschef Filip Van Steenbergen met burgemeester Veerle Geerinckx van Zemst en Kris Leaerts van Kampenhout bij de nieuwe camera. © PVW

Zemst/Steenokkerzeel/Kampenhout -

De politieraad van de zone KASTZE (Kampenhout, Steenokkerzeel, Zemst) heeft de aankoop van een vierde digitale snelheidscamera goedgekeurd. Deze werd geplaatst op de Elewijtsesteenweg in Eppegem.

Dimitri Berlanger

De gemeentebesturen van Steenokkerzeel, Zemst en Kampenhout voorzien op dertien ‘kwetsbare’ locaties telkens een flitspaal waarin deze camera’s kunnen geplaatst worden. Kwetsbare locaties zijn plekken waar 20 tot 40 procent van de automobilisten te snel rijdt en waar een kwetsbare mix van verschillende groepen weggebruikers passeert.

Het doel is dat het aantal verkeersongevallen met lichamelijk letsel stelselmatig blijft zakken. “Dankzij een gezonde mix van preventie en handhaving slagen we daar ook in”, zegt korpschef Filip Van Steenbergen. “Als je weet dat een aanrijding boven de 50 km per uur de overlevingskans snel afneemt, is het onze plicht om bestuurders hierop sterk te sensibiliseren en de snelheid, vooral op kwetsbare plaatsen, goed te controleren. We merken trouwens dat wanneer we de controle van een locatie even loslaten het aantal overtredingen vaak snel weer toeneemt.”

Significante daling

“Doordat deze nieuwe camera’s overtredingen digitaal verwerken, gaat alles ook sneller”, vult burgemeester Veerle Geerinckx (N-VA) van Zemst aan. “De handhavingscapaciteit van de politie is daardoor op een jaar tijd verdubbeld.”

De aanpak lijkt alvast zijn vruchten af te werpen. “Dit jaar noteren we een daling van het aantal verkeersongevallen met lichamelijk letsel ten opzichte van de coronajaren 2020 en 2021. Tegenover 2019 is die daling zelfs groter dan 20 procent. Dat is significant en bevestigt dat de veelheid aan maatregelen die we toepassen, werkt”, besluit Van Steenbergen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten